De islamitische basisschool De Roos in Zaanstad ANP

De islamitische basisschool De Roos in Zaanstad wil dat de rechter in Haarlem een eind maakt "aan een hetze" van vier ouders tegen de school. Die zeggen dat De Roos een Gülen-school is en dat Turks-Nederlandse ouders hun kinderen van school moeten halen. Inmiddels hebben de ouders van 151 van de 411 kinderen dat gedaan. 

De Gülen-beweging zit volgens de Turkse regering achter de mislukte staatsgreep van juli in Turkije. De vier gedaagde ouders moeten van de school de opmerking terugnemen dat De Roos een terroristenschool is. Bovendien eist het bestuur dat de ouders met een rectificatie komen op de voorpagina van De Telegraaf.

Medewerkers

Tijdens het kort geding werd duidelijk dat personeelsleden zich bedreigd voelen. Een aantal durft niet meer naar Turkije te gaan uit angst te worden gearresteerd. Negen personeelsleden hebben ontslag genomen omdat ze de spanningen niet meer aankonden.  

De ouders hadden een besloten whatsapp-groep opgezet om ongehinderd met elkaar over de school te kunnen praten. Volgens de advocaat van de ouders kon de school zich door de app niet geïntimideerd voelen, omdat de app niet toegankelijk was voor buitenstaanders. 

De raadsman kwam verder met een tegeneis: het schoolbestuur moet aftreden; dan pas kan de rust bij De Roos terugkeren. 

STER reclame