Reacties op 'Gülenlijst': bedoeld om tweedracht te zaaien
De lijst van 'Gülen-aanhangers' in Nederland die door het Turkse persbureau Anadolu is gepubliceerd, zal voor meer verdeeldheid zorgen onder Turkse Nederlanders, denken betrokkenen die in de lijst genoemd worden.
"Dit is heel serieus, alle grote Turkse kranten hebben het artikel van Anadolu overgenomen", zegt Hakan Büyük, van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag. De krant is al veel vaker aangemerkt als een spreekbuis van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.
Anadolu heeft een artikel gepubliceerd over organisaties, scholen en bedrijven in Nederland die banden zouden hebben met Fethullah Gülen. De islamitische geestelijke is na de mislukte coup van juli door de Turkse autoriteiten aangemerkt als een staatsvijand en een terrorist.
Hier komen meer bedreigingen van.
"Wij zijn geen Gülenisten, wij zijn journalisten", zegt Büyük. "Maar als een Turkse man of vrouw het artikel van Anadolu leest, denkt hij of zij: dat zijn terroristen. Dit maakt het alleen maar erger, hier komen meer bedreigingen van."
Ook andere betrokkenen reageren bezorgd.
Ahmet Taskan van ondernemersfederatie Hogiaf denkt dat de lijst bedoeld is om verdeeldheid te zaaien. Hij maakt geen geheim van zijn sympathie voor Gülen en zegt dat zo'n 30 procent van de leden van zijn organisatie eveneens een band heeft met de Gülenbeweging.
Taskan vermoedt dat Turkije het vooral op Hogiaf heeft gemunt omdat de organisatie zich niet "laat gebruiken" door Ankara en afwezig is bij bijeenkomsten op de Turkse ambassade in Den Haag. "Daarom worden wij als vijandig beschouwd."
Volgens Taskan probeert de Turkse overheid "mensen tegen elkaar op te zetten. Ik verwacht ook niet dat het hiermee zal stoppen."
Consequenties
Een ander die met naam en toenaam door Anadolu als Gülensympathisant wordt genoemd, is Gürkan Çelik, actief in verschillende Nederlands-Turkse stichtingen. Hij zegt zich er niets van aan te trekken, maar weet dat het artikel consequenties kan hebben.
"Het ergste is dat we terrorist worden genoemd", zegt Çelik tegen de NOS, waarbij hij refereert aan het feit dat Turkije de Gülen-beweging steevast bestempelt als terreurorganisatie vergelijkbaar met IS en de Koerdische PKK. Hij is benieuwd naar de reactie van de Nederlandse overheid op de publicatie van Anadolu.
Het is een pure provocatie.
Joost Lagendijk, oud-Europarlementariër en docent aan een universiteit in Istanbul, noemt Anadolu de spreekbuis van Erdogan. Volgens Lagendijk, die ook columns schreef voor Zaman Vandaag, zijn de artikelen en de lijst geschreven met toestemming van Erdogan. "Het is een pure provocatie vanuit Ankara tegen Nederland."
Maatregelen
Een woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt de lijst te hebben gezien. "Als het gaat om de veiligheid van de mensen die daar op staan, kan ik zeggen dat alle maatregelen worden genomen die nodig zijn." Hoe die eruit zien en of het gaat om nieuwe of bestaande maatregelen, is onduidelijk.