Minister Koenders van Buitenlandse Zaken
NOS Nieuws

Ministerie 'alert' na Gülen-artikelen Turks staatspersbureau

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten kennis te hebben genomen van de artikelen van het Turkse staatspersbureau Anadolu over 'Gülen-organisaties' in Nederland. In de artikelen staan opsommingen van organisaties die verbonden zouden zijn aan de Gülen-organisatie.

Buitenlandse Zaken ziet het niet als zijn rol om te reageren op "een journalistieke publicatie". Verder merkt het ministerie op dat het lijkt te gaan om informatie die de afgelopen weken al in de Nederlandse pers en sociale media aan de orde is geweest. "De schrijver van het artikel verwijst ook naar berichtgeving in de Nederlandse pers hierover", zo laat het ministerie weten.

Luid en duidelijk

Het ministerie herhaalt dat Nederland zich steeds heeft uitgesproken tegen bedreiging of geweld van mensen en organisaties in Nederland in de nasleep van de couppoging. Het ministerie geeft aan daar alert op te blijven. "Stigmatisering of intimidatie van Gülen-aanhangers, of wie dan ook, is voor Nederland onacceptabel. Deze boodschap is meerdere malen luid en duidelijk overgebracht."

Gisteren en vandaag publiceerde de Turkse staatsnieuwsdienst Anadolu artikelen waarin de namen van organisaties en personen worden genoemd die bij de Gülenbeweging zouden horen. Van veel van de genoemde organisaties is dat overigens al lange tijd bekend.

Kamerleden reageren zeer kritisch op de publicaties van Anadolu. PvdA-Kamerlid Maij vindt de Turkse bemoeienis "onacceptabel". Ze wil van het kabinet weten welke maatregelen er genomen worden om te voorkomen dat de verdeeldheid verder toeneemt.

Ook D66-Kamerlid Sjoerdsma noemt het artikel ontoelaatbaar. "Erdogan gaat door met het aanwakkeren van tegenstellingen in Nederland", zegt hij. Ook SP-Kamerlid Karabulut ziet de artikelen als een gerichte actie van de Turkse regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl