Basisschool de Witte Tulp die in verband wordt gebracht met de Gülen-beweging
NOS Nieuws

Verwarring over lijst met Amsterdamse 'Gülen-leerlingen'

Het stadsbestuur van Amsterdam weet niets van een door Erdogan-aanhangers opgestelde lijst met namen van kinderen op vermeende Gülen-scholen. Dat zei burgemeester Van der Laan vanmiddag in de gemeenteraad op vragen van de D66-fractieleider Jan Paternotte.

Volgens Paternotte circuleren er lijsten die zijn samengesteld door een commissie met de naam 'Veilig naar school', die vermoedelijk uit Erdogan-aanhangers bestaat. Die zouden de lijsten verspreiden om ouders met kinderen op een Gülen-school onder druk te zetten om hen ervan af te halen. De geestelijke Fettulah Gülen geldt in Turkije als staatsvijand nr. 1.

"Ik kan niet klipper of klaarder zeggen dat ons tot nu toe nog geen geval bekend is van een lijst waar Erdogan-aanhangers Gülen-kinderen op zouden hebben gezet om er iets mee te doen", zei Van der Laan. Ook de politie en het Openbaar Ministerie zeggen niet van het bestaan van zo'n lijst te weten.

Paternotte

Paternotte zegt dat enkele D66'ers, onder wie Tweede Kamerlid Paul van Meenen, op een Amsterdamse school zijn geweest waar ze een lijst onder ogen kregen met namen van 109 leerlingen. De directeur van de school vertelde hen dat het kinderen zijn die op school zijn gebleven, ondanks de druk van Erdogan-aanhangers om ze daar af te halen. De lijst zou verspreid zijn om die druk verder op te voeren.

Bij het bezoek aan de school spraken de D66'ers ook met ouders. Die vertelden hen dat zij zich bedreigd voelden door het bestaan van de lijst.

Verkeerde uitleg

Van der Laan zei dat zijn wethouder van Onderwijs Simone Kukenheim op 18 augustus wel een brief heeft gehad van ouders die van plan waren om hun kinderen bij het begin van het nieuwe schooljaar van een vermeende Gülen-school weg te halen.

Paternotte denkt dat die brief en die lijst dezelfde informatie bevatten, maar dat de gemeente er een verkeerde uitleg aan geeft. "Wat wij van ouders hebben begrepen is dat er namen van kinderen op staan van wie de ouders helemaal niet weg willen bij die scholen, maar dat het feit dat er zo'n lijst bestaat gebruikt wordt om hen onder druk te zetten."

Van der Laan gaat uitzoeken of de brief en de lijst identiek zijn. De raad wordt daar maandag over geïnformeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl