Basisschool de Witte Tulp in Amsterdam, die in verband wordt gebracht met Gülen
NOS Nieuws

'Lijsten van 'Gülen-leerlingen' in Amsterdam'

In Amsterdam circuleren lijsten van 'Gülen-leerlingen' en ze worden gedeeld met Turkije. Dat zegt D66-fractieleider Jan Paternotte. Vanochtend is erover gesproken in een raadsvergadering.

Paternotte zegt dat de lijsten zijn samengesteld door een commissie met de naam 'Veilig naar school'. Op de lijsten staat wie president Erdogan zou aanhangen en wie Gülen.

"Het is ziek dat kinderen zo inzet worden gemaakt van de politieke strijd in Turkije", zegt Paternotte. Gisteren is volgens hem een jongen van 8 terrorist genoemd. De D66-leider wil vanmiddag aan de burgemeester vragen hoe die de veiligheid van de kinderen gaat garanderen.

'Inmenging tegengaan'

De gemeente heeft volgens Het Parool de politie en het OM ingeschakeld. De NOS heeft de gemeente benaderd maar die heeft nog geen bevestiging gegeven van het bestaan van lijsten met 'Gülen-leerlingen'.

Volgens Paternotte moet Nederland veel steviger optreden richting Ankara. "We moeten die inmenging tegengaan. Ik heb het idee dat we dat nu onvoldoende doen, we vinden blijkbaar die vluchtelingendeal met Turkije belangrijker."

Paternotte wil dat ouders die hun kinderen op scholen willen houden die te boek staan als 'Gülen-scholen' worden beschermd. De politie moet desnoods scholen gaan beveiligen, zegt hij.

Ouders onder druk

De Stichting Cosmicus, met basisschool Cosmicus Impuls in Amsterdam, kan niet bevestigen dat er lijsten bestaan van 'Gülen-leerlingen'. Wel zijn er signalen van ouders. "We zijn het aan het uitzoeken". De stichting hoort wel van ouders dat ze onder druk worden gezet door andere ouders om hun kind van school te halen. "En daar kunnen dan best de namen van kinderen aan gekoppeld zijn."

Een andere Amsterdamse school die in verband wordt gebracht met Gülen is basisschool de Witte Tulp. Deze week verschenen op de scholen bij elkaar zo'n 150 kinderen niet op de eerste schooldag na de vakantie.

Netwerk van scholen

Sinds de mislukte couppoging in Turkije van 15 juli zijn ook de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap opgelopen. President Erdogan houdt de islamitische prediker Fethullah Gülen, die in de VS woont, verantwoordelijk voor de coup. Gülen heeft wereldwijd miljoenen aanhangers.

Volgens Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen van de Universiteit Leiden, had de beweging in 2013 een wereldwijd netwerk van scholen en universiteiten met meer dan 6000 leraren. Formeel bestaan Gülen-scholen overigens niet.

De afgelopen tijd zijn veel kinderen in Nederland uitgeschreven bij scholen die als 'Gülen-school' bekendstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl