President Islam Karimov EPA
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Oezbekistan bevestigt overlijden president, begrafenis zaterdag

De Oezbeekse regering heeft nu echt bevestigd dat president Karimov, over wie al de hele week berichten gingen dat hij stervende was, is overleden. De uitvaart is zaterdag in zijn geboortestad Samarkand, waar hij wordt bijgezet in een familiegraf.

In de loop van de middag ontstond verwarring nadat het Russische persbureau Interfax een eerdere bevestiging introk. Die zou het gevolg zijn geweest van een 'technische fout'.

Nu laten de regering en het parlement in een gezamenlijke verklaring weten dat Karimov dood is en dat hij "waarlijk groot" was.

De 78-jarige dictator lag sinds zaterdag in een ziekenhuis. Hij werd opgenomen nadat hij door een hersenbloeding was getroffen. De Oezbeekse autoriteiten meldden vanochtend al dat de president in kritieke toestand verkeerde. Maar de Turkse premier Yildirim condoleerde de Oezbeekse bevolking toen al met het verlies van het staatshoofd. Turken en Oezbeken zijn etnisch verwant. En buurlanden wisten al te melden dat zaterdag de begrafenis zou zijn.

Correspondent David Jan Godfroid denkt dat de onduidelijkheid over Karimovs overlijden te maken heeft met zijn opvolging. De dictator had daar zelf niemand voor aangewezen, dus zijn vertrouwelingen moesten dat onderling uitmaken.

Mensenrechten

Karimov leidde Oezbekistan al toen het nog onderdeel uitmaakte van de Sovjet-Unie, en werd president toen het land in 1991 onafhankelijk werd. Hij werd vorig jaar nog met ruim 90 procent van de stemmen herkozen.

Onder zijn autoritaire regime werden critici keihard aangepakt. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn duizenden politieke tegenstanders van Karimov opgesloten, wordt er op grote schaal gemarteld in de gevangenissen en is de pers gemuilkorfd. 

Karimov hield steeds vol dat hij alleen met harde hand de moslimextremisten in zijn land in toom kon houden. 

STER reclame