Een anti-TTIP-sticker (rechtsonder) op het kantoor van de Europese Commissie AFP

De onderhandelingen over het handelsverdrag TTIP gaan ondanks de uitspraak van de Duitse minister van Economische Zaken gewoon door, zegt de Europese Commissie. "De bal rolt nog", zegt een woordvoerder.

De Duitse minister Gabriel zei dit weekend dat de onderhandelingen in feite zijn stukgelopen. "Het overleg is mislukt, maar niemand durft het toe te geven", zei hij op de Duitse televisie. Volgens hem komt dat omdat Europa zich niet wil onderwerpen aan de Amerikaanse voorwaarden.

De Nederlandse Europarlementariërs nemen die uitspraak met een korreltje zout. "We hebben de inschatting dat meneer Gabriel voor zijn beurt praat. Hij doet de onderhandelingen immers niet, dat doet de Commissie", zegt Wim van de Camp van het CDA. "Ik sluit niet uit dat hij dit voor binnenlandse politieke redenen doet."

De VVD in Europa weet zeker dat dat de achtergrond is van Gabriels uitspraak. "Hij spreekt op persoonlijke titel. De onderhandelingen moeten doorgaan", zo laat de fractie weten.

Verkiezingen

Die persoonlijke redenen zijn de aankomende verkiezingen in Duitsland. Internationale handelsverdragen zijn een belangrijk thema voor de achterban van de SPD, de partij van Gabriel. Het gaat dan niet alleen om TTIP, maar ook om het CETA-verdrag met Canada. Daar is Gabriel overigens wel voor.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is niet onder de indruk van de uitspraken van Gabriel. "Als hij dit serieus meent, dan moet hij nu direct naar Brussel gaan en de onderhandelingen stopzetten."

Liever geen verdrag dan een slecht verdrag.

Agnes Jongerius

Anne-Marie Mineur van de SP ziet dat ook zo. "Het brexit-referendum heeft de Britse deelname al op losse schroeven gezet en nu Gabriel ook de Duitse steun uit het verdrag trekt, is het wat ons betreft klaar."

Dat het moeilijke onderhandelingen zijn, blijkt maar weer. "We moeten koste wat kost voorkomen dat dit leidt tot een uitverkoop van Europa. Daarom liever geen verdrag dan een slecht verdrag", reageert Agnes Jongerius van de PvdA.

De volgende onderhandelingsronde over het verdrag staat gepland voor oktober dit jaar.

STER reclame