Duizenden mensen demonstreerden vorig jaar oktober in Amsterdam tegen TTIP ANP

De onderhandelingen tussen de VS en de EU over het vrijhandelsverdrag TTIP zijn in feite mislukt, zegt de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel. Dat komt "omdat wij Europeanen ons natuurlijk niet aan de Amerikaanse voorwaarden willen onderwerpen", zei Gabriel in een vraaggesprek op de Duitse zender ZDF. "Het overleg is mislukt, maar niemand durft het toe te geven." 

De onderhandelingen over het omstreden TTIP (Transatlantisch Handels- en Investeringspartnerschap) duren al drie jaar en hadden volgens de oorspronkelijke planning dit jaar afgerond moeten worden, maar die deadline is al opgeschoven naar 2019 of 2020. Volgens Gabriel hebben de delegaties tot dusver over geen van de 27 hoofdstukken overeenstemming bereikt. 

Economische impuls

Volgens de voorstanders betekent het vrijhandelsverdrag een enorme impuls voor de economieën van Europa en de VS en profiteert ook de rest van de wereld van de positieve effecten. 

Het Centraal Planbureau voorspelde twee maanden geleden nog dat de Nederlandse handel met de VS zal verdubbelen als gevolg van een TTIP-akkoord. Door het verdrag zouden grote handelsbelemmeringen zoals douanerechten verdwijnen.

Er is ook veel verzet tegen de afspraken. Milieubelangen, voedselveiligheid en goede arbeidsvoorwaarden zouden erdoor op de tocht komen te staan. 

Gabriel toonde zich wél enthousiast over de afspraken met Canada over het CETA-vrijhandelsverdrag, omdat die in zijn ogen veel gelijkwaardiger zijn. De nationale parlementen van de EU-lidstaten moeten zich hierover nog uitspreken.  

STER reclame