Jan Roos
NOS NieuwsAangepast

GeenStijl-journalist Jan Roos wordt lijsttrekker VNL

GeenStijl-verslaggever en actievoerder Jan Roos wordt lijsttrekker van VNL (VoorNederland). Dit laat de partij via Twitter weten. In een zeer kort filmpje op de website van GeenStijl zegt Roos: "Ja, het is waar. Ik word de nieuwe fractievoorzitter van VNL."

Roos kan pas fractievoorzitter zijn als hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 wordt gekozen. Op dit moment heeft VNL officieel geen zetels in de Kamer. De twee uit de PVV gestapte Kamerleden Van Klaveren en Bontes zijn medeoprichters van VoorNederland, maar mogen in het parlement officieel de naam VNL niet gebruiken.

VNL zet zich in voor lagere belastingen, meer veiligheid en minder immigratie en wil in maart 2017 voor het eerst meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Van Klaveren en Bontes verlieten de PVV na onenigheid met Wilders en gingen vervolgens samenwerken onder de naam VoorNederland.

De partij zoekt al maanden naar een lijsttrekker. In januari werd ex-advocaat Bram Moszkowicz door VNL aan de kant gezet. Het bestuur had "andere verwachtingen van de invulling van het lijsttrekkerschap" dan Moszkowicz. Hij was te mat in het "zich eigen maken van de dossiers".

Jan Roos is vooral bekend als verslaggever van tv-programma PowNews en de website GeenStijl en als een van de initiatiefnemers van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Na een felle campagne stemde een meerderheid tegen het verdrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl