NOS
NOS Nieuws

VNL breekt met Bram Moszkowicz

VoorNederland zet Bram Moszkowicz aan de kant als lijsttrekker. De drie VNL-bestuurders zeggen op de site van hun partij dat ze andere verwachtingen hebben van de invulling van het lijsttrekkerschap dan nu door Moszkowicz gebeurt.

"Het bestuur stelt vast dat de heer Moszkowicz te mat bleef in het zich eigen maken van de dossiers en het in de breedste zin uitdragen van de VNL-boodschap van lage belastingen, minder immigratie, minder EU en meer veiligheid."

“Van de uitgesproken toewijding aan de politiek was niet voldoende terug te zien. Wij wensen de heer Moszkowicz verder alle goeds”, aldus voorzitter Laurence Stassen.

Van Klaveren: we hadden andere verwachtingen

Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp is het tot een "enorme clash" gekomen.

'Het is tot een enorme clash gekomen'

Trekpop

In Elsevier zegt Moszkowicz dat hij niet aan de kant is gezet, maar zelf is opgestapt. "Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald", stelt de voormalig advocaat.

In hetzelfde weekblad zeggen de drie VNL-bestuurders dat ze zich enorm in Moszkowicz hebben vergist. De voormalig strafpleiter kreeg volgens Stassen een "uitgelezen kans om zich politiek te positioneren". "Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen", aldus Stassen in Elsevier.

'Inschattingsfout'

Bram Moszkowicz werd in april vorig jaar als lijsttrekker van VNL gepresenteerd. Kamerlid Louis Bontes had VNL kort daarvoor verlaten. Hij vond het nieuwe boegbeeld te ver van hem af staan en had "onvoldoende vertrouwen in de nieuw ingeslagen weg."

Nu zegt Bontes: "VNL heeft een inschattingsfout gemaakt. Ik heb van begin af aan gezegd dat hij niet de goede keus was. Een beetje show in de politiek kan geen kwaad, maar het moet toch om de inhoud gaan en de teksten, en dat bleef bij hem achterwege".

In reactie op de vraag of hij opnieuw beschikbaar is voor VNL zegt Bontes: "Dat is een latere zaak, maar ik sta voor alles open".

Bontes: inschattingsfout van VNL

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren zal de functie van lijsttrekker tijdelijk invullen tot aan de ledenvergadering in februari. Vanmorgen bleek bij de laatste peilingwijzer dat VNL weinig kans lijkt te maken op een zetel als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl