Rutte en Samsom samen in het parlement
NOS Nieuws

Mea culpa van Rutte en Samsom om met 'frisse moed' door te gaan

VVD-leider Rutte en PvdA-leider Samsom vragen allebei vergeving om met "frisse moed" een nieuwe verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer in te gaan. Politiek verslaggever Joost Vullings constateert dat beide politici op dezelfde dag ruiterlijk excuus maken. Rutte zegt vandaag sorry voor het niet nakomen voor zijn verkiezingsbeloften en Samsom neemt het zichzelf in NRC Handelsblad kwalijk dat hij zijn fractie heeft verwaarloosd.

"Ze hebben allebei fouten gemaakt en het is zeer nuttig om aan het begin van de verkiezingscampagne de lei even schoon te maken en sorry te zeggen", zegt Vullings in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarna kun je met frisse moed weer ten strijde trekken." Vullings noemt het handig dat de politici dit doen. "Je hoopt dat de fouten niet te lang achter je aan blijven rennen."

Rutte: 'Ik maak excuses aan de Nederlander'

Over ruim zes maanden, op 15 maart 2017, zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Rutte maakte gisteren bekend weer premier te willen worden, maar hij moet wel af zien te komen van het imago dat hij zijn verkiezingsbeloften niet inlost.

Bij de vorige campagne heeft hij volgens Vullings tegen beter weten in beloften gegaan over een extra belastingvoordeel van 1000 euro, geen beperking van de hypotheekaftrek en geen Nederlands geld voor Griekenland. Vullings: "Dat is lelijk in zijn gezicht geëxplodeerd. Dat mensen zo woedend werden, had de VVD niet voorzien."

De twee heren hopen dat de kiezer met de hand over het hart strijkt en zegt 'we vergeven het'.

Politiek verslaggever Joost Vullings

Samsom voelt zich vooral schuldig over het gebrek aan aandacht dat hij zijn PvdA-fractie heeft gegeven. De PvdA-leider heeft zijn tijd vooral gestoken in contacten met coalitiepartner en ex-rivaal VVD en het zoeken naar steun in de Eerste Kamer. "Samsom heeft heel veel overleg gevoerd met allerlei partijen. In politiek Den Haag heeft hij ook de bijnaam 'de 14de minister' gekregen. Dat is geen compliment."

Gordijn

Vullings kan niet voorspellen of Samsoms excuus werkt. "Als je mea culpa zegt, hoop je dat diegene aan de andere kant van het gordijn waar je de biecht doet, vergeving schenkt."

Ook het succes van Rutte's excuus is moeilijk te voorspellen. Vullings denkt wel dat de VVD-leider zich bij de campagne niet meer als een straatvechter zal opstellen. "Hij is nu de man die Nederland door een crisis heeft geleid. Daar past geen agressieve spits bij."

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen zijn de partijen inmiddels druk bezig met de presentatie van het verkiezingsprogramma en het samenstellen van nieuwe kandidatenlijsten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl