NOS NieuwsAangepast

VVD-leider Rutte wil weer premier worden en zegt sorry

VVD-leider Mark Rutte wordt voor de vierde keer lijsttrekker van zijn partij. Dat heeft de VVD bekendgemaakt.

In een interview met De Telegraaf zegt Rutte over zijn besluit: "Ik ga door. Ik voel een ongelooflijke drive om door te gaan". Onder leiding van Rutte werd de VVD tot twee keer toe de grootste bij de Tweede Kamerverkiezingen. Rutte hoopt op een derde termijn als premier.

In het gesprek maakt hij zijn excuses voor de beloften die hij in de vorige verkiezingscampagne had gedaan en waar niets van is terechtgekomen. "Duizend euro voor werkend Nederland, niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en geen geld meer naar de Grieken. Laat ik daar volstrekt helder over zijn: ik zeg daar sorry voor." Rutte zegt geen beloftes meer te doen die hij niet kan waarmaken.

PVV

De VVD-leider denkt niet dat zijn partij ooit nog een avontuur aangaat met de PVV. "De VVD sluit nooit partijen op voorhand uit, maar ik heb vier jaar geleden gezien hoe Wilders uit het Catshuis wegliep. (..) Ook al zou hij de 'minder, minder'-uitspraak over Marokkanen terugnemen, dan nog verzet elke vezel in mijn lijf zich tegen samenwerking."

Het partijbestuur van de VVD is er verheugd over "dat deze 'once in a lifetime' politicus" weer de lijst wil aanvoeren. "Mark Rutte heeft in de afgelopen moeilijke tijden bewezen dat hij veel voor Nederland voor elkaar krijgt," zegt partijvoorzitter Henry Keizer. "Hij is voor ons gewoon de absolute droomkandidaat."

Rutte is al sinds 2006 de politiek leider van de VVD. Zijn premierschap begon in 2010, met het 'gedoogkabinet' van VVD, CDA en PVV. Nu leidt hij al vier jaar het kabinet van VVD en PvdA.

De volgende verkiezingen zijn op 15 maart 2017.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl