Partijleiders (vlnr) Pechtold (D66), Buma (CDA), Rutte (VVD), Roemer (SP) en Samsom (PvdA) bij een lijsttrekkersdebat
NOS Nieuws

VVD houdt rekening met kabinet van vier of vijf partijen

De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 lijken nog ver weg, maar voor de politieke partijen begint het campagnewerk nu al. In overleg met de achterban worden verkiezingsprogramma’s geschreven, kandidatenlijsten samengesteld en beginnen de campagneteams met het plannen van campagneactiviteiten. Deel 1: de VVD.

Bij de grootste partij in de Tweede Kamer, de VVD, is vice-fractievoorzitter Tamara van Ark de campagneleider. Van Ark heeft nog een jaar om de VVD-fractie meer profiel te geven. Want vanuit de achterban is er kritiek op de kleurloosheid van de fractie.

Afscheidsbrieven

Ondertussen werkt de partijtop aan een nieuwe kandidatenlijst. Zittende Kamerleden moeten voor 31 mei aan het partijbestuur melden of ze nog een keer willen meedoen. Hun vooruitzichten zijn niet rooskleurig. De VVD heeft nu 40 zetels, staat op hooguit 28 zetels in de peilingen en er moeten ook nog ‘nieuwelingen’ en kabinetsleden op de lijst.

Politiek verslaggever Wilma Borgman: "Ga je met deze getallen rekenen dan is er voor ongeveer 12 zittende Kamerleden plek op de nieuwe lijst. We kunnen in de aanloop naar de kandidatenlijst dus wat afscheidsbrieven verwachten."

Rutte weer lijsttrekker

De partij gaat ervan uit dat Mark Rutte na de historische overwinning in 2012 nog een keer de lijst wil aanvoeren. Hoog op de lijst komen verder ministers en staatssecretarissen. Minister Hennis wil waarschijnlijk wel, en de partij wil haar ook. Dat geldt ook voor minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff. De kans dat Van der Steur terugkeert op een veiligheidsministerie wordt door ingewijden overigens niet groot geacht.

Minister Kamp heeft al gezegd dat hij ermee ophoudt. Melanie Schultz ziet zichzelf meer als bestuurder dan als potentieel Kamerlid. Van Edith Schippers en Stef Blok is het nog niet zeker.

Mark Rutte in de fractiekamer van de VVD na de recordzege van 41 zetels in 2012

Het hele land door

De VVD houdt vast aan de eigen verkiezingsthema’s. De partij gaat de boer op met het verkiezingsthema ‘herstel van de economie’. Voor de VVD als ondernemerspartij traditioneel een belangrijk onderwerp.

Maatschappelijke thema’s zullen echter belangrijker worden, zoals de asielproblematiek, de zorg, de participatiemaatschappij en natuurlijk veiligheid. Met Rutte als lijsttrekker gaat de VVD als regeringspartij en bestuurderspartij de campagne in, en zal zich niet als outsider kunnen profileren.

Regeren zonder meerderheid

Het schrijven van het verkiezingsprogramma gaat dit keer in samenspraak met leden in de regio. De programma-commissie reist het hele land door om van de achterban te horen wat de wensen zijn. In oktober wordt het concept gepresenteerd.

"De VVD hoopt opnieuw de grootste te worden, maar Rutte merkte al op dat zelfs met 40 zetels de partij de kleinste grootste partij is", zegt Wilma Borgman. "De VVD houdt daarom rekening met een brede coalitie van vier of vijf partijen om een meerderheid te halen in de Eerste en Tweede Kamer. Want regeren zonder meerderheid ziet bijna niemand bij de VVD nog zitten."

Andere artikelen over 'Nederland Kiest - Nog 1 jaar te gaan' kunt u hier lezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl