Agenten spreken een vrouw in een boerkini op het strand aan
NOS Nieuws

Franse moslima's: het lijkt op een heksenjacht tegen ons

De boerkini-rel in Frankrijk breidt zich steeds verder uit. Er zijn videobeelden en foto's opgedoken van vrouwen die op Franse stranden een boete krijgen voor het dragen van een hoofddoek. Dat kledingstuk is niet verboden in Frankrijk. De moslimgemeenschap reageert verbolgen.

De Franse moslimraad (CFCM) heeft spoedberaad gehad met de minister van Binnenlandse zaken. De raad is boos en vindt de incidenten stigmatiserend voor alle moslims in het land. "Het begon als een boerkini-rel, maar het blijkt nog veel groter", zegt NOS-correspondent Frank Renout op NPO Radio 1.

Gedwongen door agenten

Gisteren meldden diverse media dat een vrouw op het strand van Nice gedwongen werd kleding uit te trekken, die leek op een boerkini. Dat kledingstuk is verboden in een aantal Franse steden, waaronder Nice (zie kader).

"Agenten dwongen haar een deel van haar kleding uit te doen. Maar te zien is dat ze bedekt met gewone kleding en een hoofddoek op het strand lag", legt Renout uit. Op meerdere stranden kregen moslima's er een boete voor.

  • Sunshine photo
    Agenten bekeuren een vrouw op het strand
  • Sunshine photo
    De vrouw voordat ze bekeurd werd

"De vrouwen vonden het uitermate vernederend", zegt Renout. "De moslima's vrezen dat er een heksenjacht gaande is op moslims."

Grote zorgen

Het was voor CFCM vandaag reden om aan de bel te trekken. "De raad maakt zich grote zorgen over de situatie in Frankrijk", legt Renout uit. "CFCM roept op tot tolerantie tussen de verschillende religies. Een einde aan de spanningen tussen moslims en niet-moslims."

In het spoedberaad over de kwestie deed de minister geen toezeggingen. Hij zei "dat als er maatregelen genomen worden, dat proportioneel moet zijn." De minister wilde niet ingaan op de specifieke incidenten.

Renout: "Hij wil zich niet op glad ijs begeven. Het zijn ingewikkelde zaken, omdat gemeenten zelf over boerkini-verboden gaan en de politie dat beleid uitvoert."

Op het proces-verbaal van de bekeuring gisteren in Nice staat dat het ging om uiterlijke religieuze kenmerken. Renout: "Doordat een hoofddoek dragen op straat niet verboden is, rijst nu de vraag bij Franse moslima's: wat mogen we nu wel of niet dragen?"

De grootste regeringspartij (Parti Socialiste) heeft zich ook uitgelaten over de rel. "De socialisten zitten er mee in hun maag. Ze willen niet dat zoiets gebeurt en maken zich grote zorgen. De ophef is uitgelopen op een nationale rel", zegt Renout.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl