NOS Nieuws

'Seismologen kunnen zo'n aardbeving niet voorspellen'

De aardbeving met een kracht van zeker 6,0 op de schaal van Richter heeft zich voorgedaan in een gebied in Italië waar veel aardbevingen plaatsvinden. Zo'n aardbeving, ook al is hij zo sterk, kan je niet zien aankomen, zegt seismoloog Läslo Evers. "Dat heeft vooral te maken met de spanning in de ondergrond."

Die spanning ontstaat door de beweging van de aardschollen (platen) van de aardkorst. "Het gebied waar de beving plaatsvond, ligt in de buurt van de Middellandse Zee, waar twee platen naast elkaar liggen. Die botsen soms tegen elkaar aan, en bij zo'n botsing ontstaat een aardbeving."

Volgens Evers zijn die bevingen vooralsnog niet te voorspellen. "Zo'n aardbeving kan morgen weer plaatsvinden, maar ook jaren niet. Het is gewoon de vraag wanneer die spanning weer ontladen wordt."

Naschok

Daardoor kan Evers ook niet vertellen of er nog naschokken zullen volgen in Amatrice en omstreken. "Na een aardbeving met ongeveer een kracht van 6,0 op de schaal van Richter zijn naschokken met een kracht van 4,0 of 5,0 normaal. Die schokken ontstonden vannacht ook, dus dat past in ons beeld. Maar meer dan dat weten we gewoon niet."

Een beving met een kracht boven de 6,0 betekent sowieso instorting.

Seismoloog Läslo Evers

Daarom kunnen de Italiaanse dorpen en steden zich niet voorbereiden op zulke bevingen. "Ze kunnen alleen hun huizen steviger maken." Dat kan het verschil maken bij een volgende beving, ook al zou die iets minder sterk zijn.

"Het verschil tussen bijvoorbeeld een beving van 6,0 en 6,2 is alleen te zien in het effect. In praktijk betekent dit meer schade, maar een beving met een kracht boven de 6,0 betekent sowieso instorting. Het verschil is dus klein, maar wel merkbaar."

Aardbeving in Roermond

Volgens Evers is deze beving enigszins vergelijkbaar met de beving in Roermond in 1992. Die beving had een kracht van 5,8 op de Schaal van Richter. De schade in Nederland was minder dan in Italië, waarschijnlijk doordat de gebouwen in Italië, vooral in het getroffen gebied, heel oud zijn. "In Roermond zag je ook de plafonds van oude gebouwen als kerken instorten, en schoorstenen afbreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl