Turkije stationeerde gisteren al extra tanks en pantservoertuigen bij de grens met Syrië in de buurt van Jarablus
NOS NieuwsAangepast

Turks leger in actie in Noord-Syrië

Turkije is vanochtend een militaire operatie in het noorden van Syrië begonnen tegen IS en Koerdische strijders om een eind te maken aan aanvallen op Turkije. President Erdogan zei erbij dat Turkije niet zal toestaan dat Syrië uiteenvalt. Hulp bieden aan de Syrische bevolking is daarbij ons enige oogmerk, zei Erdogan.

Het Turkse leger maakt in de operatie de weg vrij voor gematigde Syrische opstandelingen om de stad Jarablus te heroveren op IS. Vier dorpen in de buurt van Jarablus zouden met Turkse steun al zijn ingenomen., waarbij zeker 60 IS-strijders zouden zijn gedood. Tegen het eind van de middag trokken de rebellen Jarablus binnen. Het leger ruimde eerst mijnen in het grensgebied. Hoeveel rebellen achter het leger aan trekken is niet bekend. Het Observatorium voor de Mensenrechten noemde gisteren een aantal van 500.

Na artilleriebeschietingen en luchtaanvallen trokken tanks en troepen de grens over, met in hun kielzog de Syrische rebellen. Luchtsteun kwam van de anti IS-coalitie.

Het doel van de operatie is zowel IS-strijders als Koerdische extremisten aan de Turks-Syrische grens te verjagen, zei Erdogan in een toespraak in Ankara. Volgens een de Turkse televisiezender NTV waren twintig tanks bij de operatie betrokken.

Reactie Syrië

De Syrische regering veroordeelt de Turkse invasie. Volgens Damascus zijn de Turken bezig IS te vervangen door een andere terroristische organisatie. De actie is een inbreuk op de Syrische soevereiniteit, vindt de staatstelevisie.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ala zegt dat de bevrijding van de stad Jarablus het eerste doel is van de operatie. Turkije kan in verband met de eigen veiligheid niet blijven afwachten, zei Ala. Turkije heeft volgens hem het volste recht om in actie te komen.

Ala liet zich niet uit over de duur van de operatie. "Tot wanneer? Tot de terroristische dreiging aan de grens voorbij is", zei hij.

De aanval begon vannacht met Turks artillerievuur vanuit de grensstad Karkamis, bericht het Turkse persbureau Anadolu. Inwoners van Karkamis werd gisteren gevraagd de stad te verlaten. Karkamis werd de afgelopen dagen meerdere keren getroffen door mortiergranaten afgeschoten door vermoedelijk IS.

Een explosie na een Turkse luchtaanval op IS-doelen in Syrië

Turkije zei na de aanslag van afgelopen weekend in de stad Gaziantep, waarbij meer dan vijftig doden vielen op een bruiloft, dat het de grensstreek zal zuiveren van IS. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist, maar het vermoeden bestaat dat IS erachter zit.

Koerdische opmars in Syrië

Turkije richt zich niet alleen op terreurgroep IS in Syrië. Ook de opmars van Syrische Koerden baart Ankara grote zorgen, zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Dat is de reden dat Turkije nu militair ingrijpt. Het wil voorkomen dat de Syrische Koerden oprukken naar Jarablus."

Eerder deze week viel Turkije doelen van de Koerdische YPG-militie aan in de stad Manbij, even ten zuiden van Jarablus. Zowel Jarablus als Manbij ligt ten westen van de Eufraat. Turkije wil dat de Syrische Koerden niet verder komen dan de oostelijke oever van de rivier. Ankara ziet de YPG als een verlengstuk van de Koerdische terreurgroep PKK.

Turkije lijkt erop te mikken dat een groep van Syrische rebellen van het Vrije Syrische Leger Jarablus kan innemen. Die groep heeft de afgelopen tijd vanuit Turkije een offensief op Jarablus voorbereid, zegt Waagmeester.

Bezoek Joe Biden

Kort na het begin van de militaire operatie landde de Amerikaanse vice-president Biden op de luchthaven van Ankara. Hij komt naar Turkije om onder meer te spreken over de ontwikkelingen in Syrië. "Biden komt vooral ook plooien gladstrijken", zegt Waagmeester. "Turkije vond de VS te afwachtend in zijn reactie op de couppoging in Turkije. Biden komt hier om te laten zien dat de VS nog een bondgenoot is. Het nieuwe offensief zal zeker ter sprake komen. De VS werkt samen met de YPG-milities, terwijl Turkije de macht van de YPG juist wil inperken."

In de gesprekken zal ook de uitlevering van de geestelijke Fethullah Gülen ter sprake komen. Hij wordt door Ankara verantwoordelijk gehouden voor de couppoging. Turkije heeft inmiddels officieel een uitleveringsverzoek neergelegd in Washington.

Turkse tanks steken de grens over naar Syrië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl