AFP
NOS Nieuws

Turkije bestookt doelen van IS en Koerdische strijders in Syrië

Turkije heeft in Syrië doelen van Islamitische Staat en Koerdische milities aangevallen. Met artillerie werd onder meer Jarablus bestookt. In die stad, net over de grens, was IS doelwit.

Turkije zou ook willen voorkomen dat Koerdische strijders Jarablus innemen. Daartoe zou Ankara een gepland offensief van Syrische rebellen vanuit Turkije willen steunen. Dat offensief zou binnen enkele dagen volgen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei eerder vandaag dat IS-strijders verjaagd moeten worden uit de grensregio in Syrië. "Onze grens moet worden gezuiverd van Islamitische Staat", zei minister Mevlut Cavusoglu.

Behalve de aanvallen op IS heeft het Turkse leger ook Koerdische milities in de stad Manbij geraakt met artilleriegeschut. Die stad, zo'n veertig kilometer ten zuiden van Jarablus, werd onlangs heroverd op IS.

NOS

Syrische Koerden hebben de laatste tijd steeds meer terrein gewonnen ten westen van de rivier de Eufraat. Turkije zei eerder dat het een grens trekt bij de rivier. Als Koerdische milities verder zouden oprukken ten westen van de Eufraat zou dat niet worden getolereerd.

Ankara ziet de Syrische Koerden als een verlengstuk van de Koerdische terreurgroep PKK. Het wil voorkomen dat de Koerden een groot aaneengesloten gebied in handen krijgen aan de zuidgrens van Turkije. Zo'n gebied zou de PKK alleen maar sterker maken, is de gedachte.

Turkije bestookt vaker over de grens in Syrië. Of deze aanvallen de opmaat vormen voor een groter offensief, is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl