Een vrouw in het bevrijde Manbij omhelst een vrouwelijke verzetsstrijder

Manbij in Syrië viert bevrijding van IS

Inwoners van de Syrische stad Manbij zijn massaal de straat op gegaan om te vieren dat hun stad is bevrijd van IS. Gisteren werd de stad door Koerdische en Arabische strijders veroverd.

Op beelden is te zien dat mensen op brommers en in auto's de straat op zijn gegaan. "Ze hebben onze huizen verwoest. Ze hebben ons vermoord", schreeuwt een man.

  • Reuters
    De opluchting dat IS is verjaagd uit Manbij is groot
  • Reuters
    Inwoners van Manbij gaan de straat op nu IS is verjaagd
  • Reuters
    Honderden burgers zaten vast in Manbij tijdens de herovering door de Koerden op IS
  • Reuters
    Een man laat de baard afknippen die hij van strijders van Islamitische Staat moest laten staan
  • Reuters
    Koerdische milities hebben Manbij veroverd op Islamitische Staat
  • Reuters
    Koerdische strijders helpen de inwoners van Manbij die hebben geleden onder IS

Na de bevrijding ontvoerde IS zo'n 2000 mensen. De meesten zijn inmiddels vrijgelaten of ontsnapt, meldt het Syrisch Observatorium voor de mensenrechten.

Ze werden gebruikt als menselijk schild terwijl de strijders vluchtten. Zo wilden de IS-militanten voorkomen dat ze werden gebombardeerd. Het is onduidelijk hoeveel gevangenen weer vrij zijn.

Veilig bij Turkije

De overlevende IS-strijders zijn gevlucht richting de Turkse grens, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Daar voelen ze zich veilig. Turkije zou namelijk nooit toestaan dat de Koerdische troepen dicht bij de grens komen."

Het beleg van een coalitie van Koerdische en Arabische strijders, die werden gesteund door luchtaanvallen van de coalitie tegen IS, heeft twee maanden geduurd. De stad was erg belangrijk voor IS. Hij ligt op de aanvoerroute van Turkije naar de hoofdstad van Islamitische Staat, Raqqa.

Inwoners Manbij vieren verdrijven van IS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl