AFP

Koerdische strijders zijn met Syrië een wapenstilstand overeengekomen voor Hasaka. Een kleine week geleden braken in die Noord-Syrische stad felle gevechten uit, waarbij ook de Syrische luchtmacht in actie kwam. Het is een van de felste confrontaties tussen de Koerden en het Syrische leger tijdens de burgeroorlog. 

Zowel Koerdische als Syrische media melden dat vanmiddag een wapenstilstand is ingegaan. Volgens de Koerden heeft Damascus beloofd alle militairen en milities terug te trekken uit de stad. Syrische staatsmedia melden alleen dat er een wapenstilstand is en dat de partijen hebben afgesproken gewonden te evacueren en gevangenen aan elkaar over te dragen.

Het akkoord zou tot stand zijn gekomen via bemiddeling door Rusland, een bondgenoot van president Assad. 

Amerikaanse straaljagers

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Engeland contact heeft met Syrische bronnen, heeft de Koerdische YPG-militie de laatste dagen in Hasaka veel terrein gewonnen op Assads troepen. 

De YPG-militie wordt gesteund door de Verenigde Staten. De Amerikanen stuurden rond de strijd om Hasaka gevechtsvliegtuigen de lucht in om nieuwe bombardementen te verhinderen. 

NOS

De Syrische Koerden hebben een groot deel van Noordoost-Syrië in handen, waaronder een strook van 400 kilometer langs de Syrisch-Turkse grens. Deze strook loopt van de Iraakse grens in het oosten tot aan de Eufraat in Syrië. 

De laatste tijd rukken de Koerden ook op ten westen van de rivier, wat Turkije grote zorgen baart. Koerden heroverden onlangs bijvoorbeeld de stad Manbij op terreurgroep IS. 

Als reactie voerde het Turkse leger gisteren luchtaanvallen uit op Manbij. Ook werden vanaf Turks grondgebied IS-doelen in de grensstad Jarablus aangevallen. De Turkse aanvallen zouden de weg moeten vrijmaken voor een offensief van Syrische rebellen vanuit Turkije. 

Ankara ziet de opmars van de Syrische Koerden met lede ogen aan. Het vreest dat de terreinwinst van de YPG de Koerdische terreurgroep PKK in de kaart speelt. Volgens Ankara zijn beide nauw verbonden.

STER reclame