NOS Nieuws

Staatsloterij schikte met individuele klager

De Staatsloterij heeft vorig jaar 4250 euro betaald aan een ex-deelnemer die dreigde met negatieve publiciteit en rechtszaken. De man uit Arnhem voelde zich misleid omdat de Staatsloterij in het verleden ook onverkochte loten in de trekking liet meespelen.

Over deze zaak loopt ook een procedure die de Stichting Loterijverlies namens 194.000 deelnemers voert. De Hoge Raad oordeelde begin vorig jaar dat de Staatsloterij zich schuldig heeft gemaakt aan misleidende praktijken. De loterij bood daarvoor later in grote krantenadvertenties zijn excuses aan.

Een woordvoerder van de Staatsloterij zegt dat de schikking met de Arnhemmer eenmalig was en niets zegt over de claims van alle andere deelnemers. De Staatsloterij heeft de Arnhemmer betaald om van hem af te zijn.

"Hij bleef dreigen met procedures en negatieve verhalen in de media. Als organisatie maak je dan een afweging. Ook omdat we zelf een kleine procedurefout hebben gemaakt door niet op tijd te reageren, hebben we uiteindelijk besloten te schikken."

Geheim

De schikking is in juli 2015 getroffen. Er was afgesproken dat de deal geheim zou blijven, maar de man heeft die afspraak in maart alsnog geschonden. Hij kwam naar eigen zeggen in gewetensnood.

Oprichter van de Stichting Loterijverlies Ferdy Roet meent dat de grieven van de man die uitbetaald heeft gekregen vrijwel dezelfde zijn als die van de mensen die zich hebben aangesloten bij zijn stichting. Volgens Roet zou het logisch zijn als alle 194.000 gedupeerden nu compensatie krijgen van de Staatsloterij.

Dat deze schikking naar buiten komt, kost de loterij mogelijk miljoenen.

Hoogleraar Ivo Giesen in de Volkskrant

Hoogleraren aansprakelijkheidsrecht zeggen in de Volkskrant dat de schikking de zaak van de duizenden gedupeerden inderdaad een stuk sterker maakt. "Dat deze schikking naar buiten komt, kost de loterij mogelijk miljoenen", zegt hoogleraar Ivo Giesen. "Het biedt onderhandelingskansen, die zullen mensen grijpen. En dat terwijl juridisch nog niet eens vaststaat dat de loterij moet betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl