De Staatsloterij belooft beterschap
NOS Nieuws

Staatsloterij biedt excuses aan

De Staatsloterij biedt excuses aan voor de onrust onder deelnemers. In grote advertenties in kranten schrijft de loterij: "We hebben geluisterd. En we hebben geleerd".

Directeur Van Steenis betreurt het dat de Staatsloterij negatief in het nieuws is geweest, vooral "door onduidelijke communicatie". Hij doelt onder meer op de uitspraak van de Hoge Raad dat de loterij zich tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding.

Winkansen

Zo deed de Staatsloterij misleidende mededelingen over de winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan. "Dat spijt ons zeer, want van ons mag je volledige betrouwbaarheid verwachten", zegt Van Steenis. "Ik heb alle begrip voor de teleurstelling en verontwaardiging van sommige spelers."

De belangrijkste kritiek was dat het trekkingssysteem te manipuleren zou zijn. Hierop deed de Kansspelautoriteit onderzoek en liet ook de Staatsloterij zelf een extern bureau het systeem onder de loep nemen. Uit beide onderzoeken bleek dat het systeem volledig betrouwbaar is.

In oktober 2014 is vervolgens het prijzenpakket aangepast. "Maar die aanpassingen hebben wij niet duidelijk genoeg gemeld. Een inschattingsfout", zo stelt Van Steenis.

Garanties

Om die reden is de Staatsloterij nu alsnog een campagne begonnen om het imago te herstellen. In advertenties in kranten en via YouTube wordt met zes "vernieuwde garanties" beterschap beloofd.

De garanties zijn overigens niet nieuw. Zo wordt nog eens beloofd dat er alleen nog prijzen getrokken worden uit verkochte loten en dat de hoogte van een prijs is gegarandeerd. Ook wordt gesteld dat de prijzen vrij zijn van kansspelbelasting, wat al vele jaren het geval is omdat de Staatsloterij die belasting al vooraf heeft verrekend in het prijzenpakket.

De garanties dat trekkingen openbaar zijn en dat winnaars altijd anoniem blijven, zijn evenmin 'vernieuwd'.

De Staatsloterij stelt verder: "Wij zijn er niet om winst te maken: heel Nederland profiteert van onze opbrengst." Dit is in de lange geschiedenis van deze loterij altijd al het geval geweest. In 1992 werd de Nederlandse Staatsloterij, tot dan onderdeel van het ministerie van Financiën, verzelfstandigd. De Staat der Nederlanden is echter de enige aandeelhouder en de winst, 15 procent van de omzet, vloeit nog altijd naar de staatskas.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl