Mensen in de rij voor staatsloten in een tabakszaak

Spelers Staatsloterij jarenlang misleid

De Staatsloterij heeft spelers jarenlang misleid. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een zaak die was aangespannen door de Stichting Loterijverlies. Mensen wisten niet dat de loterij prijzen trok uit een pot waarin ook onverkochte lotnummers zaten. De winkansen waren dus lager dan spelers dachten, zegt de hoogste rechter.

Met deze uitspraak kan de Stichting Loterijverlies het inleggeld proberen terug te vorderen van meer dan 100.000 deelnemers. Loterijverlies wil een schadevergoeding van tientallen miljoenen euro's van de Staatsloterij. "We willen dit geld terughalen via een schikking", zegt Ferdy Roet van Loterijverlies. "Als dit niet lukt, dan stappen we opnieuw naar de rechter."

Een woordvoerder van de Staatsloterij zegt dat uit de uitspraak niet blijkt dat deelnemers gecompenseerd moeten worden. "De Staatsloterij betreurt het dat er bij haar spelers onduidelijkheid is ontstaan. De Staatsloterij heeft deze werkwijze in 2008 al aangepast," staat in een persbericht.

De stichting werd eerder al door het gerechtshof in het gelijk gesteld, waarop de Staatsloterij bij de Hoge Raad in cassatie ging.

De Staatsloterij zei dat andere loterijen ook op deze manier werkten, maar dat vindt de Hoge Raad geen goed argument.

Zestig procent

In deze zaak heeft de raad op een punt ook de Stichting Loterijverlies in het ongelijk gesteld. De stichting vond dat de loterij elke maand de wettelijk voorgeschreven 60 procent van de inleg moest uitkeren. Het hof vond dat het percentage niet per se elke maand hoeft te worden gehaald, maar dat 60 procent op jaarbasis ook goed is. De Hoge Raad is het daarmee eens.

'Stichting Loterijverlies wil schadevergoeding van Staatsloterij'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl