ANP

Piloten EasyJet staken opnieuw voor betere cao

tijd van publicatie

De Nederlandse piloten van EasyJet leggen morgenochtend opnieuw het werk neer. De verkeersvliegers staken tussen 04.00 en 12.00 uur. De actie heeft invloed op negen vluchten die morgenochtend vanaf Schiphol zouden vertrekken. 

Het is de vierde keer in korte tijd dat de verkeersvliegers van de prijsvechter staken. De piloten voeren actie voor een betere cao. Zij willen minder zware roosters, meer doorbetaling bij ziekte en een beter pensioen. 

De staking duurt drie uur langer dan de vorige actie. "We willen een duidelijk signaal afgeven", zegt een woordvoerder van de VNV. "EasyJet doet net alsof er niets aan de hand is en gebruikt allerlei vertragingstechnieken. We willen laten zien dat het menens is."

Veel last

Het voorstel dat de Britse prijsvechter heeft gedaan aan de Nederlandse piloten is volgens de VNV niet voldoende. "Ze hebben een flintertje meer aangeboden dan de huidige cao-voorwaarden. Maar nog steeds krijgen de Nederlandse piloten minder dan hun buitenlandse collega's."

Passagiers op Schiphol hadden veel last van de vorige acties. Doordat er 's ochtends vluchten werden geannuleerd, vielen ook later op de dag ook vluchten vanuit het buitenland naar Nederland uit. De VNV verwacht dat morgenochtend zeker zeven vluchten worden geannuleerd. Die zouden voor 07.30 uur vertrekken. Voor twee vluchten die later gaan, vliegt EasyJet mogelijk vervangende piloten in vanuit het buitenland.

Dat deed de luchtvaartmaatschappij bij eerdere stakingen ook. Na een kort geding heeft de rechter echter bepaald dat de VNV stakingen nog maar zes uur van tevoren hoeft aan te kondigen. Daardoor is het voor de luchtvaartmaatschappij nu erg lastig om vervangende piloten op tijd in te laten vliegen.

STER Reclame