NOS Nieuws

Rechter: EasyJet mag stakende piloten vervangen

EasyJet mag piloten uit het buitenland inzetten als de in Nederland gestationeerde piloten staken. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) had een kort geding aangespannen tegen EasyJet, maar de rechtbank geeft de luchtvaartmaatschappij gelijk.

De pilotenvakbond kan het niet eens worden met EasyJet over de arbeidsvoorwaarden van 72 piloten die Schiphol als thuisbasis hebben. De vliegers begonnen daarom met acties. EasyJet vloog piloten uit het buitenland in om vluchten niet te hoeven annuleren. De vakbond ziet dat als het breken van de stakingen.

EasyJet is "tevreden met deze uitspraak, waarin wordt bevestigd dat we rechtmatige middelen hebben gebruikt om onze passagiers tijdens de acties van de VNV te beschermen."

Toch blij

VNV zegt ook blij te zijn, hoewel EasyJet van de rechter vervangend personeel mag inzetten. EasyJet mag de stakingen namelijk niet verbieden, zoals de maatschappij eiste.

Bovendien krijgen de piloten meer ruimte om te staken. "We moesten acties eerst minimaal 48 uur van tevoren aankondigen, nu is dat nog maar 6 uur", aldus een woordvoerder van de VNV. Dat maakt het voor EasyJet zo goed als onmogelijk om op tijd vervangende piloten in te vliegen.

Overlast

De vakbond geeft de luchtvaartmaatschappij tot woensdag de tijd om een nieuw voorstel over de arbeidsvoorwaarden - met daarin bijvoorbeeld meer rusttijd en doorbetaling bij ziekte - te accepteren. "Maar we sluiten geen enkele actie uit. De druk op EasyJet groeit, nieuwe stakingen betekenen meer overlast voor passagiers", aldus de VNV.

"Onze focus blijft zich richten op een goede en constructieve samenwerking met de VNV om zo tot een akkoord te komen dat voor beide partijen acceptabel is, om zo toekomstige overlast voor onze passagiers te voorkomen", reageert EasyJet.

De piloten mogen de komende vier weekenden overigens niet staken van de rechter; dat zijn de pieken van de zomervakantie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl