Rouwende nabestaanden in Gaziantep
NOS Nieuws

Aanslag in Gaziantep: tranen om het bruidspaar, tranen om de doden

"Het feest kwam tot een einde en toen was er opeens een grote explosie tussen de dansende mensen", vertelt de 25-jarige Veli Can. Ze overleefde gisteravond de zware aanslag in het Zuid-Turkse Gaziantep. "Overal was bloed en lagen lichaamsdelen."

Bij de aanslag op een bruiloft kwamen zeker 50 mensen om het leven. Meer dan 90 mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers zouden veel kinderen zijn. Het getrouwde koppel heeft de aanslag overleefd.

Als mijn buurvrouw niet op me was gevallen, had ik het niet overleefd.

Gewonde Gülser Ates

Gülser Ateş, een van de gewonden, overleefde de aanslag dankzij haar buurvrouw. "Ik weet niet wat er is gebeurd. Ik weet alleen dat mijn buurvrouw op me lag en stierf", vertelt Ateş. "Als ze niet op me was gevallen, had ik het niet overleefd. Haar lichaam heeft mij gered."

De broer van de bruidegom heeft ook de aanslag overleefd. Şükrü Akdoğan is nog steeds in shock. "We konden helemaal niets zien. We zagen alleen maar lichaamsdelen."

"We waren net bij het feest geweest om het stel te feliciteren toen we een enorme knal hoorden", zegt Ibrahim Ates, een inwoner van Gaziantep. "Opeens renden er allemaal mensen langs. Toen we terugliepen om te kijken wat er was gebeurd, lag iedereen op de grond en zat er bloed op de muren."

Door een aanslag tijdens een bruiloft kwamen tientallen mensen om en raakten honderd mensen gewond

Hier huilen moeders om de dood van hun kinderen, uren nadat ze hebben gehuild van geluk bij een bruiloft.

Hilmi Karaca, ooggetuige

De Koerdische activist Hilmi Karaca, die aanwezig was bij het feest, vertelt dat het moeilijk is om de slachtoffers te identificeren. "Iedereen is verdrietig. We kunnen niet eens begrafenissen organiseren, omdat de lichamen in stukken zijn."

"In dit gebied leven we in een ring van vuur", gaat hij verder. "Dit is een gebied waar moeders huilen om de dood van hun kinderen, uren nadat ze hebben gehuild van geluk bij een bruiloft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl