Nabestaanden dragen grafkist in Gaziantep
NOS Nieuws

'Aanslag op bruiloft Turkije lijkt gevolg van oorlog Syrië'

Het kan heel goed dat de aanslag op een bruiloft in Zuid-Turkije weinig te maken heeft met spanningen in Turkije, zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Gezien de eerdere aanslagen in de grensregio, lijkt het eerder een gevolg van de oorlog in Syrië."

Bij de bomaanslag in de miljoenenstad Gaziantep vielen zaterdagavond zeker 50 doden en ruim 90 gewonden. "Het gebied rondom de stad is een broeinest van verschillende strijdgroepen die met elkaar oorlog voeren in Noord-Syrië", legt Waagmeester uit.

'Koerden in het hart raken'

In het getroffen gebied verblijven Koerdische groeperingen, islamitische milities als IS en Syrische verzetsgroepen. "Als IS bijvoorbeeld de Koerden wil treffen, is het een tactiek om in Turkije de Koerdische gemeenschap op te zoeken en ze in het hart te raken. Dat lijkt een heel aannemelijk scenario bij deze aanslag in een Koerdische wijk."

Na een jarenlange strijd in Syrië zijn de ontstane frontlinies lastig te doorbreken. Daar komt bij dat IS steeds meer terrein verliest. Voor de terreurgroep is een aanslag in Turkije makkelijker dan een direct offensief tegen de Koerdische militie YPG in buurland Syrië.

Ontroostbare nabestaanden in Gaziantep

President Erdogan noemt Islamitische Staat de meest waarschijnlijke verantwoordelijke voor de aanslag op de bruiloft. "Deze bloeddorstige organisaties en de machten achter hen zullen niet in staat blijken Turkije te verdelen", zei hij in een reactie.

Strijd PKK

Waagmeester denkt dat de aanslag op de bruiloft niet onderdeel is van de gewapende strijd tussen de PKK en Turkije. Gaziantep valt net buiten het gebied waar de PKK actief is. De militie strijdt al decennia tegen wat zij zelf de onderdrukking door de Turkse staat noemt.

Turkije werd het afgelopen jaar meerdere keren getroffen door grote aanslagen. Ook de grootste stad Istanbul en de hoofdstad Ankara werden geraakt. Vrijwel al die aanvallen werden toegerekend aan IS of aan Koerdische milities.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl