EPA
NOS Nieuws

Erdogan na aanslag: bloeddorstige organisaties zullen Turkije niet verdelen

"Deze bloeddorstige organisaties en de machten achter hen zullen niet in staat blijken Turkije te verdelen", zei president Erdogan vanmorgen in reactie op de aanslag in Gaziantep. Bij de bomaanslag op een bruiloft in het zuiden van Turkije kwamen minstens 50 mensen om het leven. Meer dan 90 raakten gewond

Specialisten onderzoeken de plaats van de aanslag. Turkse media melden dat er veel verminkte lichamen in de tuin liggen van de school waar de bruiloft werd gevierd.

De Turkse president noemt Islamitische Staat de meest waarschijnlijke verantwoordelijke voor de aanslag. Erdogan benadrukte dat er wat hem betreft geen verschil is tussen de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, de Koerdische beweging PKK en IS. Premier Yildirim zei eerder al dat Turkije vastberaden blijft strijden tegen terrorisme.

Correspondent Lucas Waagmeester zegt dat de aanslag mogelijk weinig te maken heeft met politieke situatie in Turkije. "Gaziantep is een broeinest van groeperingen die in Syrië strijden. IS is in oorlog met de Koerdische YPG. Het is een tactiek om over de grens met Turkije te gaan en daar de Koerdische gemeenschap in het hart te raken."

Vijftig doden bij aanslag Gaziantep

Volgens vice-premier Şimşek is de actie in Gaziantep mogelijk een zelfmoordaanslag, waarbij een bomvest zou zijn gebruikt. Turkse media melden dat ooggetuigen twee verdachte personen zagen wegrennen. De politie zou de mannen nog zoeken.

De aanslag werd gepleegd in een wijk waar veel Koerden wonen. Lokale media melden dat er tussen de 300 en 500 mensen in de buurt waren toen de bom afging.

De voorzitter van hulporganisatie Rode Halvemaan Kinik heeft inwoners van Gaziantep opgeroepen bloed te doneren. Naar verluidt heeft de bevolking daar massaal gehoor aan gegeven en ontstond er chaos bij een ziekenhuis in de stad.

Reeks aanslagen

In Turkije werden in het afgelopen jaar meerdere aanslagen gepleegd. In juni werd er nog een aanslag gepleegd op de internationale luchthaven van Istanbul. Ook Gaziantep werd eerder getroffen.

Secretaris-generaal van de NAVO Stoltenberg heeft in een schriftelijke verklaring de aanslagen van de laatste dagen in Turkije veroordeeld. Hij spreekt zijn deelneming uit aan de nabestaanden.

De autoriteiten hebben Turkse media verzocht geen verdere informatie naar buiten te brengen tot het onderzoek naar de aanslag is voltooid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl