ANP

NOC*NSF hoeft niet terug te komen van de beslissing om Van Gelder terug te trekken van de Olympische Spelen. De rechtbank in Gelderland heeft alle vorderingen van de turner afgewezen. "Het is echt over en uit voor Yuri van Gelder", zegt verslaggever Marc Hamer op Radio 1. 

De rechter heeft het vonnis niet verder toegelicht. De motivering volgt volgende week. Het NOC*NSF reageerde direct na de uitspraak. "Deze uitspraak betekent dat we dit nu voor de rest van de Olympische Spelen achter ons kunnen laten. Het is jammer dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen."  

Geen beroep

Van Gelder gaat niet in hoger beroep laat zijn advocaat weten. De turner moet de proceskosten van 1435 euro betalen, omdat hij de zaak verloren heeft.

Van Gelder werd maandag uit Rio weggestuurd na een avond stappen. Advocaat Hellingman van Van Gelder betoogde vanochtend dat er geen grond was om de turner naar huis te sturen. Volgens Hellingman werden er geen concrete verplichtingen genoemd in de verklaring voor goed gedrag die de sporter heeft ondertekend. 

De advocaat van NOC*NSF zei dat de sportkoepel wel het recht heeft sporters uit te sluiten, op voorwaarde dat die maatregel proportioneel is. Volgens hem kon NOC*NSF niet anders dan Van Gelder wegsturen, toen diens coach Van Bokhoven en de turnbond daarop aandrongen.

STER reclame