Yuri van Gelder tijdens het kort geding ANP

Yuri van Gelder heeft zelf in de rechtbank verteld hoe de nacht is verlopen die hem zijn deelname aan de toestelfinale op de Olympische Spelen heeft gekost. De turner heeft een kort geding aangespannen tegen het NOC*NSF omdat het nationaal olympisch comité hem naar huis stuurde.

Volgens de turner is hij na een interview bij de NOS naar het Holland House gegaan met Jeffrey Wammes omdat hun gasten daar waren. "Ik heb daar zo'n vier, vijf biertjes gedronken. Iedereen wist waar ik was. Daarom was ik me van geen kwaad bewust."

Na het bezoek aan het Holland House heeft Van Gelder zijn gasten begeleid naar het appartement waar zij verbleven. "Zij vroegen of ik meeging omdat ik de taal spreek. Dat voelde als mijn verantwoordelijkheid." In het appartement zou de turner hebben nagepraat, wat hebben gegeten en frisdrank hebben gedronken.

Van Gelder zegt dat hij daarna naar een nachtclub is geweest om zijn Braziliaanse vriendin en Wammes op te halen die daar waren. "Ik ben niet verder geweest dan de kassa om ze op te halen. Het duurde allemaal wel even omdat er wat gedoe was over de betaling." 

Een vriend van Wammes en Van Gelders vriendin zijn toen naar hun slaapplaatsen gegaan. Van Gelder en Wammes gingen terug naar het olympisch dorp. "We zijn geluidloos ons appartement binnengegaan en ik ben in bed gaan liggen."

'Gesponsorde Desperados'

De rechter wilde van de turner weten of hij na zijn bezoek aan het Holland House nog alcohol heeft gedronken. Van Gelder zei dat dat niet het geval was. 

Andere leden van het turnteam zouden hebben beweerd dat Van Gelder tegen hen had gezegd dat hij nog wat "gesponsorde Desperados" had gedronken. Van Gelder zegt niet te weten waar dat verhaal vandaan komt.

De turner bleef de dag erna tot 15.00 uur in z'n bed liggen en miste daardoor een training. Volgens de verdediging van het NOC*NSF was dat één van de oorzaken van de vertrouwensbreuk tussen Van Gelder en zijn coach. Hierover zegt Van Gelder zelf dat hij de dag na een wedstrijd zelden traint. "Ik ben een toestelspecialist. Dat is een enorme krachtsexplosie en ik train de dag erna bijna nooit. Ik heb niets anders gedaan dan wat ik normaal doe." 

STER reclame