Yuri van Gelder met de pers voor de rechtbank ANP

De zitting in het kort geding van Yuri van Gelder tegen NOC*NSF in de rechtbank van Arnhem is afgelopen. De rechter buigt zich nu over de vraag of de turner weggestuurd had mogen worden van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Van Gelder was zelf bij het kort geding aanwezig. De rechter doet uiterlijk om 15.30 uur uitspraak; de motivering van het vonnis komt volgende week.

De turner eist dat het nationaal olympisch comité alles in het werk stelt dat Van Gelder maandag alsnog kan deelnemen aan de toestelfinale. Ook wil hij dat de kosten van het vliegticket terug naar Rio betaald worden. Aan deze eisen wil de turner een dwangsom verbinden van 150.000 euro.

Yuri van Gelder werd maandagnacht door NOC*NSF naar huis gestuurd, omdat hij na zijn kwalificatie voor de toestelfinale was gaan stappen en pas in de ochtend beschonken en luidruchtig zou zijn teruggekeerd in het olympische dorp.

Geen concrete plichten

Zijn advocaat, Hellingman, voerde aan dat het olympisch comité de sporters een algemene verklaring over goed gedrag heeft laten ondertekenen. Nergens zijn concrete verplichtingen genoemd of straffen bij overtreding. Daarom is er volgens de advocaat ook geen juridische grond voor straffen. Met het wegsturen van Van Gelder is dus het legaliteitsbeginsel overtreden, zei de advocaat.

De advocaat vertelde dat Van Gelder maandag tot half één 's nachts in het Holland House is geweest, zichtbaar voor de sportbestuurders "die daar hun voorbeeldfunctie aan het uitleven waren". Van Gelder zou daar vier of vijf biertjes gedronken hebben.

De rest van de nacht zou hij geen alcohol meer gedronken hebben. Hij zou zijn bezoekers hebben begeleid naar het appartement van zijn vriendin aan de andere kant van de stad en zou mede-turner Jeffrey Wammes hebben opgehaald uit een nachtclub. Dat duurde lang omdat er "gedoe" was over een betaling. Wammes en Van Gelder keerden om 05.08 uur muisstil terug in het olympisch dorp, zei de advocaat.  

Schijt

De advocaat van NOC*NSF zei dat Van Gelder twee keer binnen 48 uur spoorloos is geweest en stelde dat er wel degelijk duidelijke afspraken waren, zoals dat er geen alcohol wordt gedronken. Van Gelder zou daar door zijn coach nog aan herinnerd zijn en ook gewaarschuwd zijn dat hij om middernacht thuis moest zijn.

Het gedrag van Van Gelder heeft, volgens de advocaat van NOC*NSF, ook commotie veroorzaakt bij de andere leden van het turnteam die bij hem in het appartement zaten. Van Gelder zou pas om 15.00 uur uit zijn bed zijn gekomen en in een gesprek met andere turners hebben gezegd dat hij alcohol had gedronken. Op de vraag of dat wel verstandig was, zou Van Gelder hebben gezegd dat hij “er schijt aan heeft".

De advocaat zei dat NOC*NSF het recht heeft sporters uit te sluiten, op voorwaarde dat die maatregel proportioneel is. Volgens hem kon NOC*NSF niet anders dan Van Gelder wegsturen, toen diens coach Van Bokhoven en de turnbond daarop aandrongen. De turnbond en het olympisch comité zijn volgens hem niet over één nacht ijs gegaan. Er is volgens hem veel tijd en energie aan hem besteed om hem te helpen.

'Foutje'

Bij aankomst bij de rechtbank zei de turner dat hij in de nacht van zaterdag op zondag "een foutje" heeft gemaakt en dat het een "strijd" zal worden vandaag.

Mocht de rechter Van Gelder in het gelijk stellen, dan nog is het zeer de vraag of de turner mee kan doen aan de toestelfinale. De Nederlandse turnbond heeft Van Gelder afgemeld voor de wedstrijd bij de internationale turnbond FIG. De Fransman Danny Rodrigues is aangewezen als de vervanger van Van Gelder.

STER reclame