Wachtenden bij de kathedraal van Rouen, bij de uitvaartdienst van pastoor Hamel
NOS Nieuws

2000 mensen bij uitvaartdienst vermoorde Franse pastoor

In de kathedraal in Rouen hebben ruim 2000 mensen de begrafenisdienst bijgewoond van de Franse pastoor Hamel, die vorige week door twee jihadisten om het leven werd gebracht. Onder de aanwezigen waren ook moslims.

Aartsbisschop Lebrun leidde de uitvaartdienst voor de hoogbejaarde pastoor, die verder werd bijgewoond door minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve en aartsbisschop Pontier van Marseille. Buiten de kerk stonden ook tientallen mensen om de laatste eer te bewijzen aan Hamel.

Duizenden Fransen bewijzen priester Hamel de laatste eer

Roselyne Hamel, de zus van de pastoor, sprak tijdens de dienst. Ze zei dat hij tijdens zijn militaire dienst een promotie tot officier geweigerd had om nooit in de positie te komen om het bevel tot doden te geven. Eenmaal was hij de enige overlevende bij een schotenwisseling in de woestijn. De vraag die Hamel zich vaak stelde, waarom juist hij toen gespaard bleef, werd nu door zijn zus beantwoord: omdat God jou heeft uitgekozen om anderen te helpen.

Voor de mis waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De begrafenis, na de kerkdienst, is een strikte privé-aangelegenheid.

President Hollande woonde de dienst niet bij. Hij ontving gisteren wel de burgemeester van Saint-Étienne-du-Rouvray.

Daders doodgeschoten

Pastoor Hamel werd vorige week tijdens de ochtendmis vermoord. Een mannelijke kerkganger raakte zwaargewond bij een poging ook hem om het leven te brengen. De twee daders werden bij het verlaten van de kerk doodgeschoten door de politie.

Zondag woonden honderden moslims in Frankrijk en Italië missen bij uit respect voor de vermoorde pastoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl