Minister Cazeneuve (midden) aan tafel met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap

Frankrijk 'wil spierballen laten zien' en sluit moskeeën

De Franse regering wil niet de indruk wekken dat het stilzit in de strijd tegen terrorisme. Dat is volgens correspondent Frank Renout de reden dat sinds december twintig moskeeën in het land zijn gesloten. "De regering wil spierballen laten zien, mede omdat de rechtse oppositie zegt dat er niet genoeg wordt gedaan", zegt Renout.

Ook de komende tijd zullen nog moskeeën worden gesloten, zei minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken na overleg met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap.

Computer

Tegelijk worden radicale imams het land uitgezet. Tientallen verzoeken om uitzetting worden volgens Cazeneuve nu beoordeeld. "In Frankrijk is geen plaats voor mensen die oproepen tot haat en zich niet aan onze regels houden. Bijvoorbeeld dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben, zegt de minister."

Deskundigen in Frankrijk denken niet dat de maatregelen helpen om terreur te voorkomen. Renout: "Vrijwel alle aanslagen zijn gepleegd door mensen die thuis achter hun computer radicaliseerden. In tegenstelling tot enkele jaren geleden hebben imams die haat prediken daar nauwelijks invloed op."

Ook eerder al werden moskeeën in Frankrijk gesloten. In de vier jaar dat president Hollande aan de macht is, staat het aantal gesloten moskeeën op tachtig. Na de aanslagen vorig jaar in Parijs, grijpt de regering harder in met nu gemiddeld drie sluitingen per maand.

Controleren

De vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap met wie Cazeneuve aan tafel zat, reageerden instemmend op de maatregelen. "Dat is niet verrassend", zegt Renout, "want dit gaat om gematigde moslims die gesprekken met de regering niet uit de weg gaan".

Cazeneuve kondigde ook aan dat nog deze zomer een stichting wordt opgericht, die moet toezien op de Franse moslimgemeenschap. Deze instelling gaat onder meer de opleidingen voor imams controleren en moet onderzoeken of moskeeën zijn gefinancierd met buitenlands geld. Premier Valls heeft eerder al gezegd dat hij de buitenlandse financiering van moskeeën hard wil aanpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl