Dyab Abou Jahjah Evert-Jan Daniels

De eerste uitzending van tv-programma VPRO Zomergasten met Dyab Abou Jahjah heeft gisteravond gemiddeld een kleine half miljoen kijkers getrokken. Hij stond daarmee op de achttiende plaats van best bekeken programma's van gisteravond. 

De finale om de Johan Cruijff Schaal tussen Feyenoord en PSV op SBS 6 was het best bekeken programma van de avond, met zo'n 1,7 miljoen mensen. 

De eerste VPRO Zomergasten van vorig jaar trok aanzienlijk meer kijkers dan dit jaar. Toen was de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb te gast en keken gemiddeld bijna 800.000 mensen.

Veel publiciteit

Een woordvoerder van Stichting KijkOnderzoek (SKO) zegt dat er zo'n 480.000 mensen inschakelden voor Abou Jahjah en presentator Thomas Erdbrink. Het hoogtepunt lag even na tienen met ruim 650.000 kijkers. 

Vooraf was er veel publiciteit over de komst van Abou Jahjah. Een Joodse actiegroep waarschuwde in een krantenadvertentie dat het gevaarlijk was om de "militante en antisemitische" activist uit te nodigen. Ook werd aangifte gedaan tegen Abou Jahjah en de VPRO. 

De overige gasten van dit jaar zijn cabaretier Arjen Lubach, oud-politica Hedy d'Ancona, schrijfster Griet op de Beeck, hoogleraar gerontologie Andrea Maier en premier Rutte. 

STER reclame