NOS NieuwsAangepast

Aangifte tegen Abou Jahjah en VPRO om Zomergasten

'Zomergasten is geen discussieprogramma'

Federatief Joods Nederland (FJN) heeft aangifte gedaan tegen de VPRO en Dyab Abou Jahjah wegens "het verspreiden van haat en het ondersteunen van terrorisme". Abou Jahjah is de eerste gast in het drie uur durende live interviewprogramma VPRO Zomergasten. De VPRO kreeg veel kritiek om de keuze.

FJN noemt Abou Jahjah gevaarlijk. "De aangifte is gedaan tegen zowel Abou Jahjah als de VPRO. Abou Jahjah verheerlijkt terreuraanslagen en dat mag gewoon niet volgens de Nederlandse wet", zegt FJN.

De beweging staat niet alleen in de kritiek op de VPRO. De Joodse actiegroep Tradition is Our Future (TOF) protesteert in dagblad Trouw tegen de uitnodiging van Dyab Abou Jahjah bij Zomergasten. De actiegroep noemt hem in een advertentie militant en antisemitisch.

De groep schrijft dat het gevaarlijk is om Abou Jahjah "de ruimte te geven zich te profileren als gevestigde opiniemaker" in het programma. TOF noemt het onthutsend dat "de programmamakers van Zomergasten niet in staat blijken te zijn om onderscheid te maken tussen interessante opinie en een wanstaltig gedachtegoed".

Trouw
In een advertentie in Trouw bekritiseert actiegroep TOF de VPRO

Eerder wilde TOF de kritiek op de VPRO in een tv-spot uiten, maar dit werd geweerd door STER.

Onomkeerbaar

FJN en TOF protesteerden eerder samen in Vorden toen bleek dat de gemeente bij de dodenherdenking tien Duitse militairen wilden herdenken.

Abou Jahjah is aankomende zondag de eerste Zomergast van het seizoen. Het programma wordt dit jaar gepresenteerd door Iran-correspondent Thomas Erdbrink. Hoofdredacteur Televisie van de VPRO Karen de Bok zegt dat "de komst van Jahjah onomkeerbaar" is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl