NOS Nieuws

Ambtenaren aangeklaagd voor giftig water in Flint

In de Amerikaanse stad Flint zijn opnieuw zes ambtenaren aangeklaagd in een schandaal rond vervuild drinkwater. Honderden mensen hebben anderhalf jaar met lood verontreinigd water gedronken.

De ambtenaren zijn aangeklaagd voor het in gevaar brengen van levens van inwoners van Flint. Klachten over de smaak, kleur en geur van water namen zij niet serieus. Vier van hen zijn met onbetaald verlof gestuurd. De twee andere ambtenaren werken niet meer voor de gemeente.

Looddeeltjes

De problemen ontstonden in 2014 toen de stad zijn drinkwater uit de plaatselijke rivier ging halen en niet meer uit het verderop gelegen Huron-meer. Die maatregel zou de arme voorstad van Detroit met 100.000 inwoners zo'n 2 miljoen dollar per jaar schelen. Maar doordat het rivierwater veel zouter was, kwamen er looddeeltjes van de pijpleidingen in het drinkwater terecht.

Inwoners klaagden dat het water anders smaakte, rook en troebel was, maar met de klachten werd maandenlang niets gedaan. Er was wel bewijs dat mensen bij de overheid wisten dat er iets mis was met het water. Ambtenaren kregen op hun werk al gezuiverd water, bleek uit gelekte e-mails.

Pas zeven maanden later werd bekend dat er te veel lood in het leidingwater zat. Toen bleek dat veel mensen te hoge loodwaarden in hun bloed hadden. President Obama riep daarop de noodtoestand uit.

Excuses

In april werden ook al drie ambtenaren aangeklaagd. Ze worden beschuldigd van misleiding en het knoeien met testresultaten. Ook de gouverneur speelde een dubieuze rol. Toen duidelijk werd dat er een verhoogde concentratie lood in het water zat zei hij dat de problemen wel meevielen.

Daarvoor heeft hij later excuses aangeboden, maar voor een groep bewoners is dat niet genoeg. Ze hebben de gouverneur aangeklaagd en vinden dat hij verantwoordelijk is voor het vergiftigde water. Hij moet opdraaien voor de economische en fysieke schade, vinden ze.

Loodvergiftiging kan bij jonge kinderen leiden tot gedrags- en nierproblemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl