NOS Nieuws

Noodtoestand om lood in drinkwater Michigan

  • AFP
    Water wordt uitgeladen bij een verdeelpunt
  • AFP
    Inwoners van de stad kunnen dagelijks een rantsoen ophalen
  • AFP
    Een lid van de Nationale Garde draagt een watervoorraad naar de auto van een inwoner
  • AFP
    Een andere militair krijgt uit dankbaarheid een omhelsing

De Amerikaanse president Obama heeft de noodtoestand afgekondigd voor de plaats Flint in de staat Michigan. Door een fout van de overheid is er te veel lood in het water terechtgekomen en zijn de 100.000 inwoners van de plaats voorlopig aangewezen op water uit flessen.

Sinds 2014 haalt Flint zijn drinkwater uit de plaatselijke rivier. Doordat dat water echter veel zouter is dan het water dat tot dan toe werd gebruikt, kwamen er looddeeltjes van de pijpleidingen in het water terecht. Inwoners klaagden dat het water anders smaakte, rook en troebel was, maar met de klachten werd maandenlang niets gedaan.

De mensen zijn bezorgd. Ze zijn woedend, vooral over wat er met hun kinderen is gebeurd.

Inwoner van Flint

Uiteindelijk bleek dat veel mensen verhoogde loodwaarden in hun bloed hadden. Dat kan bij kinderen leiden tot leer- en gedragsproblemen. Mogelijk houdt ook een uitbraak van legionella verband met het vervuilde water; daardoor overleden tien mensen.

In oktober schakelde de stad weer terug naar de betrouwbare waterbron, maar het is nog niet duidelijk of alle problemen daarmee verholpen zijn. Mogelijk moet het hele systeem van oude pijpleidingen worden vervangen. Dat zou een miljard euro kunnen kosten.

Noodtoestand om lood in drinkwater Michigan

Een inwoner van Flint noemt het een nachtmerrie dat iedereen in de stad anderhalf jaar lang schadelijke stoffen heeft binnengekregen. "De mensen zijn bezorgd", zegt een ander. "Ze zijn woedend, vooral over wat er met hun kinderen is gebeurd."

Waterfilters en tests

Om verdere problemen te voorkomen, wordt nu de Nationale Garde ingezet om drinkwater bij alle 30.000 huishoudens in de stad te krijgen. Ook worden er waterfilters en waterkwaliteittests uitgedeeld. Daarnaast kunnen mensen hun bloedwaarden laten meten. Ook is er een brochure uitgegeven met informatie over de effecten van lood en tips, zoals koken met meer calcium en vitamine C.

Doordat Obama de noodtoestand heeft afgekondigd, krijgt de plaatselijke overheid meer geld en verloopt alles minder bureaucratisch.

Mogelijk krijgt de affaire ook nog een politiek staartje. Zo nemen veel mensen het de gouverneur van de staat kwalijk dat hij lange tijd niets aan de situatie deed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl