Ambtenaren Flint gaven zichzelf wél schoon drinkwater
Een nieuw hoofdstuk in het drinkwaterschandaal in de Amerikaanse stad Flint: ambtenaren daar kregen ruim een half jaar voor de rest van de inwoners schoon drinkwater.
In een overheidsgebouw van de staat Michigan werden in januari 2015 watertanks neergezet met gezuiverd water, blijkt uit gelekte mails. Pas zeven maanden later, in oktober, werd openbaargemaakt dat er te veel lood in het leidingwater zat.
De mail van 7 januari kwam van het 'Department of Technology, Management and Budget', de technische dienst van het gebouw. "DTMB is waterkoelers aan het installeren op elke verdieping naast de drinkfonteintjes, zodat iedereen kan kiezen wat hij wil drinken. Ze arriveren vandaag en blijven staan zolang het leidingwater niet aan de standaarden voldoet."
Het probleem met het water in Flint begon in april 2014. Vanaf die maand haalde Flint zijn drinkwater uit de plaatselijke rivier en niet meer uit het verderop gelegen Huron-meer. Die maatregel zou de arme voorstad van Detroit met 100.000 inwoners zo'n 2 miljoen dollar per jaar schelen.
Troebel water
Doordat het rivierwater veel zouter was dan het water uit de vorige bron kwamen er looddeeltjes van de pijpleidingen in het water terecht. Inwoners klaagden dat het water anders smaakte, stonk en troebel was.
Met die klachten werd maandenlang niets gedaan. In oktober erkende de overheid dat er echt iets mis was, toen bleek dat mensen veel lood in hun bloed hadden.
1,5 miljard dollar
Kort daarna schakelde Flint weer terug naar water uit het Huron-meer. Het is niet duidelijk of daarmee alle problemen zijn verholpen. Mogelijk moeten alle leidingen worden vervangen, een operatie die 1,5 miljard dollar zou kosten.
De gouverneur van Michigan stelde vandaag 28 miljoen dollar beschikbaar voor een noodfonds. Het fonds is onder meer bedoeld voor flesjes water, kraanfilters en medische behandelingen.
Eerder deze maand kondigde president Obama de noodtoestand af voor Flint. De Nationale Garde is ingezet in de stad om schoon drinkwater bij alle 30.000 huishoudens te krijgen.