Obama: 'als mijn kinderen dit zou overkomen...'
NOS Nieuws

Obama boos over waterschandaal Flint

President Obama heeft zich boos gemaakt over het waterschandaal in Flint, Michigan. Hij noemde het in de nabijgelegen stad Detroit "onverklaarbaar" en "onvergeeflijk" dat de 100.000 inwoners van Flint anderhalf jaar geleden, in april 2014, niet direct op de hoogte zijn gesteld dat er lood in het drinkwater zat.

Flint was in dat jaar overgeschakeld op een nieuwe drinkwatervoorziening. Voortaan haalde de stad het water uit de rivier. Doordat het water veel zouter was dan het water dat tot dan toe werd gebruikt, kwamen er looddeeltjes van de pijpleidingen in het water terecht. Inwoners klaagden dat het water anders smaakte, rook en troebel was. Hoewel milieudiensten wisten wat er aan de hand was, werden de klachten maandenlang genegeerd.

'We weten dat we dit niet hebben verdiend'

Noodtoestand

De te hoge loodwaarden kwamen pas in oktober vorig jaar aan het licht, toen bleek dat veel mensen te hoge loodwaarden in hun bloed hadden. Sindsdien drinken veel inwoners water uit flessen en zijn er demonstraties tegen burgemeester Weaver en gouverneur Snyder van Michigan.

Obama kan zich dat goed voorstellen: "Ik weet dat als ik een van die ouders was, ik er woedend over zou zijn dat de gezondheid van mijn kinderen op het spel staat."

Obama kondigde zaterdag de noodtoestand af voor Flint. Dat betekent dat er 5 miljoen dollar beschikbaar komt voor noodhulp. De Nationale Garde is ingezet om te helpen met het uitdelen van drinkwater in flessen voor de 30.000 huishoudens van de stad.

Meer hulp

Burgemeester Weaver heeft om meer geld gevraagd dan uit het federale noodfonds komt. "We hebben niet verdiend wat ons is overkomen. We hebben meer hulp nodig. We hebben meer geld en middelen nodig als gevolg van wat ons is overkomen." Volgens Weaver is maar liefst 1,5 miljard dollar nodig om het hele waterleidingsysteem van Flint te herstellen of te vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl