'Logisch dat Franse agenten terroristen meteen doodschoten'
Met drie gijzelaars als levend schild stond de Franse antiterreurpolitie gisteren voor een moeilijke opgave bij de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray. De terroristen hielden vijf mensen in de kerk gegijzeld en onderhandelen met de daders liep op niets uit.
Toen ze de gijzelaars voor zich uit naar buiten duwden en hen onder schot hielden, schoot de anti-terreurpolitie ze dood. Is het gebruikelijk dat de politie in zo'n geval gaat schieten? Volgens politiewetenschapper Jaap Timmer van de VU in Amsterdam hadden de agenten eigenlijk geen keus.
"Als een dader bereid is te onderhandelen en als daaruit kan voortvloeien dat je de mensen veilig naar buiten krijgt, dan wil je natuurlijk liever niet met geweld ingrijpen", zei Timmer in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar als blijkt dat hij daartoe niet bereid is en bijvoorbeeld een gijzelaar doodt, dan is ingrijpen onmiddellijk geboden."
Als je het aantal slachtoffers wil beperken, moet je snel ingrijpen.
Volgens Timmer wordt het risico dat de dader bij die actie omkomt voor lief genomen. "Als hij daardoor overlijdt is dat een consequentie die hij zelf van tevoren heeft aanvaard of mogelijk zelfs heeft gewild. Daar lijkt het bij deze zaak wel op."
Timmer verwijst naar het feit dat de daders de gijzelaars onder schot hielden en Allahu Akbar riepen toen ze naar buitenkwamen. "De situatie is nu dat deze lui dit soort aanslagen plegen met de intentie om heel veel doden te maken, en om mogelijk ook zelf te sneuvelen. Als je het aantal slachtoffers wil beperken, moet je snel ingrijpen", benadrukt Timmer.
De politiewetenschapper zegt dat er tegenwoordig steeds minder lang onderhandeld wordt met daders. "Voor Nederland is er een periode geweest dat we lang de onderhandeling aangingen. Denk bijvoorbeeld aan de treinkapingen en gijzelingen door Molukkers, dat kon weken duren. Dat zal nu niet meer gebeuren. Ze zullen het eerder willen beperken tot dagen of enkele uren. "