Een speciale eenheid van de politie doet onderzoek in de kerk
NOS Nieuws

Dader Normandië was 19-jarige jihadist

De Franse openbaar aanklager heeft de naam bekendgemaakt van een van de mannen die vandaag in een kerk in Normandië een priester doodden. Het gaat om de 19-jarige Adel Kermiche.

Hij heeft vorig jaar twee keer geprobeerd Syrië binnen te komen. Daarbij maakte hij gebruik van papieren van familieleden. De eerste keer werd hij in Duitsland opgepakt, de tweede keer aan de grens van Turkije met Syrië.

Enkelband

Hij werd beschuldigd van banden met terreurorganisaties maar vrijgelaten op borg. Hij werd onder toezicht gesteld en moest een enkelband om. Iedere dag mocht hij tussen 08.30 uur en 12.30 uur zijn huis verlaten. De aanslag werd precies in dat tijdsbestek gepleegd.

De tweede dader is nog niet geïdentificeerd. Wel is een 17-jarige jongen van Algerijnse afkomst opgepakt door de politie die medeplichtig zou zijn.

Een tweede slachtoffer, een parochiaan van 86 jaar, raakte zwaargewond bij de aanslag. Hij ligt in het ziekenhuis, maar verkeert niet meer in levensgevaar. Hij heeft steekwonden opgelopen in zijn hals.

Messen

De aanslag begon vanochtend om 09.25 uur toen de twee daders met messen de kerk binnen kwamen. Binnen waren zes personen: de priester, drie nonnen en een ouder stel dat de kerk bezocht. Een van de nonnen wist te ontsnappen en waarschuwde de politie.

Die was binnen 20 minuten na het begin van de gijzeling bij de kerk en probeerde bij de deur met de gijzelnemers te onderhandelen. Ze konden niet de kerk binnengaan omdat de gijzelnemers drie gijzelaars als levend schild gebruikten.

Kookwekker

De daders duwden de gijzelaars voor zich uit naar buiten en hielden ze met pistolen onder schot. Toen ze buiten kwamen riepen ze Allahu Akbar. Direct daarop werden ze door de Franse politie uitgeschakeld.

Volgens de openbaar aanklager droeg een van de daders een nep-bomgordel en drie messen. De ander droeg een kookwekker die met aluminiumfolie was omwikkeld en een rugzak met een nepexplosief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl