Buurman: Ik zag een fel wit licht en hoorde 'woosh'

In een religieus verenigingsgebouw in Deventer is afgelopen nacht brand gesticht. Volgens de politie was het een kleine brand die snel onder controle was. Getuigen hebben gezegd dat ze twee mensen hebben zien wegrennen. De politie wil in contact komen met mensen die iets hebben gezien.

Buurtbewoners grepen snel in, waardoor de schade beperkt bleef. Omwonenden werden geëvacueerd, maar konden al snel hun woning weer in. 

Buurtbewoner Pieter van Eijden wilde net naar bed gaan om 1.30 uur toen hij vanuit zijn badkamerraam een fel wit licht zag. Daarna hoorde hij voetstappen van iemand die wegrende. Hij belde 112 en begon daarna met blussen. Al voor de brandweer kwam, was het gelukt om het vuur te doven. 

Volgens Van Eijden lijkt het erop dat er een brandbare vloeistof tegen het gebouw is gegooid. Omdat ernaast een dierenwinkel en woonhuizen liggen, had het volgens hem veel erger kunnen aflopen. 

In het pand aan de Smyrnastraat in het centrum van Deventer is de Gouden Generatie gevestigd. Dit is een religieuze vrijwilligersorganisatie die activiteiten organiseert "zodat mensen open kunnen staan en beter kunnen omgaan met interculturele verschillen".

Niet ver van het pand, in dezelfde straat, ligt de El Aksa-moskee, waar veel Turkse Nederlanders komen.

Hizmet

Het bestuur van de Gouden Generatie bestaat uit drie Turkse Nederlanders. Volgens de Nederlandstalige Turkse krant Zaman Vandaag is de stichting gelieerd aan Hizmet, de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. De krant schrijft dat vorige week, op de dag van de mislukte couppoging in Turkije, ramen zijn ingegooid in het pand.

Deventer heeft een grote Turkse gemeenschap, van ruim 7000 personen. Op de avond van de mislukte staatsgreep in Turkije demonstreerden Turkse Nederlanders in Rotterdam en Deventer. Eerder deze week werd bekend dat onder meer in Deventer Gülen-aanhangers zijn geïntimideerd.

Gebouwen van de beweging van Gülen waren de afgelopen week vaker het doelwit van vernielingen. In het Belgische Beringen sneuvelden enkele ramen van het pand van de lokale Gülen-beweging bij een betoging door aanhangers van president Erdogan, meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Brandstichting in Turks centrum Deventer

STER reclame