ANP

Voor het eerst in jaren gaan vandaag de deuren van Paleis Noordeinde open voor het publiek. De komende vier zaterdagen is het werkpaleis van koning Willem-Alexander in Den Haag te bezichtigen. De 20.000 kaarten waren eind vorige maand binnen een dag uitverkocht.

Bezoekers krijgen een rondleiding in de kantooromgeving van de koning, waar onder meer buitenlandse gasten worden ontvangen.

Rondleiding door Noordeinde: 'wat zou een balkonscène leuk zijn...'

Paleis Noordeinde is de afgelopen jaren voor 8 miljoen euro gerenoveerd. Het H-vormige gebouw dateert uit de zestiende eeuw en is bijna al die tijd door het koningshuis gebruikt. Het paleis is vaak het middelpunt van belangrijke gebeurtenissen.

Het publiek kent Noordeinde onder andere van de balkonscènes op Prinsjesdag en de bezoeken van politici en adviseurs aan de koning in kabinetsformaties. Het paleis was enkele keren het vertrekpunt bij de uitvaart van leden van het koninklijk huis. De laatste keer dat publiek in het paleis werd toegelaten was in 2004, toen prins Bernhard hier lag opgebaard.

Ook het Koninklijke Staldepartement bij Paleis Noordeinde is deze zomer te bezichtigen. Komende dinsdag voor het eerst en in de vier weken daarna vier dagen per week. Hiervoor zijn nog wel kaarten beschikbaar.

Balkonscène op Paleis Noordeinde (2015)

STER reclame