Paleis Noordeinde in Den Haag
NOS Nieuws

20.000 mensen kunnen meedoen aan rondleiding in Paleis Noordeinde

Voor het eerst in jaren gaan de deuren van Paleis Noordeinde weer open voor publiek. Ongeveer 20.000 mensen kunnen deze zomer meedoen aan een rondleiding door het paleis en de Koninklijke Stallen in Den Haag. De verkoop van de kaarten begint morgen om 09.00 uur.

De deuren van het werkpaleis van koning Willem-Alexander gaan vier zaterdagen in juli en augustus open voor belangstellenden. De Koninklijke Stallen hebben een ruimere openstelling.

'Proefkonijn'

Om te ervaren hoe groepen mensen door het paleis en de stallen moeten worden geloodst, is er op 18 juni geoefend met bezoekers. Het waren leden van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau die zich mochten aanmelden als 'proefkonijn'. De Dienst van het Koninklijk Huis wilde zien of het systeem van de kaartverkoop goed werkt en hoe de doorstroom verloopt.

Het paleis is bekend van de beelden tijdens kabinetsformaties, als politici en adviseurs de koning bezoeken. De laatste keer dat publiek in het paleis werd toegelaten was in 2004, toen prins Bernhard hier lag opgebaard.

De Putti-kamer, waar de koning elke maandag overlegt met zijn adviseurs

Paleis Noordeinde is de afgelopen jaren voor 8 miljoen euro gerenoveerd. Het H-vormige gebouw dateert uit de zestiende eeuw en is bijna al die tijd door het koningshuis gebruikt.

Wie naast de kaarten grijpt, kan terecht op Google Street View. Daar zijn beelden te zien van het interieur van het paleis en de stallen. Ook zijn er plannen om openstellingen te blijven organiseren. Daarover valt na de zomer een besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl