De koning is op vakantie, dus Noordeinde is open voor publiek

"Het is mijn bureau en mijn man gebruikt het. Er worden zulke eisen aan gesteld dat we het niet kunnen openstellen." Dat zei koningin Beatrix in 1988 over haar werkpaleis. Bijna 30 jaar later stelt haar zoon Paleis Noordeinde toch open voor publiek, voor het eerst.

De komende vier zaterdagen mogen mensen naar binnen om te kijken. Eind juni werden de 20.000 kaarten al verkocht. Voor de mensen zonder toegangsbewijs, licht onze verslaggever Tanja Braun vandaag al een tipje van de sluier op.

Rondleiding door Noordeinde: 'wat zou een balkonscène leuk zijn...'

In andere landen is het veel gebruikelijker dat de paleisdeuren opengaan. Zo is het Koninklijk Paleis in Brussel ieder jaar in de zomer open, net als Buckingham Palace in Londen.

De koning wil dat mensen kunnen meegenieten van het paleis. "Het zelf beleven is een mooie gelegenheid. Aangezien er in de zomer minder gebruik van wordt gemaakt, kunnen we het openstellen." De koning en zijn gezin zijn momenteel op vakantie.

Vakantie

Het publiek mag slechts een aantal ruimtes bezoeken, zoals een balzaal en de puttikamer. Vorig jaar werd de oranjezaal van paleis Huis ten Bosch al eens opgesteld. Ook toen was er een stormloop op de kaarten.

Pers in de puttikamer in Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde heeft in het verleden niet alleen maar gediend als werkpaleis. In de eerste helft van de vorige eeuw diende het als residentie en later werden er ook huwelijksfeesten gehouden. Ook lagen onder anderen prins Claus en prins Bernhard hier opgebaard na hun overlijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl