Schilderingen in de Oranjezaal
NOS Nieuws

Oranjezaal opent zijn deuren

Aanstaande maandag gaat de Oranjezaal in paleis Huis ten Bosch tijdelijk open voor het publiek. Negen weken lang zijn er rondleidingen. Vandaag kreeg de pers alvast een voorproefje van de kamer in het toekomstige woon– en werkpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin.

Tussen 1648-1652 werkten tal van kunstenaars aan de doeken en gewelfschilderingen in de Oranjezaal. Dat gebeurde in opdracht van Amalia van Solms, die de zaal opdroeg aan haar kort daarvoor overleden echtgenoot stadhouder Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje.

Oranjezaal gaat maandag voor drie maanden open voor publiek

Renovatie

Normaal gesproken zijn de kunstwerken niet te zien voor het publiek, alleen virtueel. Maar vanaf maandag kunnen maximaal 25.000 mensen de zaal bezoeken.

De rest van Paleis Huis ten Bosch is niet te bezichtigen, daar wordt dit najaar begonnen met groot onderhoud en renovatie. De ingrijpende verbouwing gaat naar verwachting tot 2018 duren en kost 59 miljoen euro.

Kosten

De kosten voor de openstelling van de Oranjezaal voor het publiek staan daar los van en bedragen ongeveer zeven ton. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken zitten die kosten vooral in het inhuren van gidsen en gastheren (150.000 euro).

Ook is er voor de bezoekers een boekje en een film gemaakt voor 100.000 euro. Route-aanwijzingen, aanpassingen voor invaliden, het neerzetten van een gebouw waar bezoekers ontvangen worden, kluisjes en de kosten voor het projectteam zijn goed voor nog eens 150.000. Daarnaast is een deel van de zeven ton voor beveiliging, maar over de hoogte van dat bedrag doet het ministerie geen mededelingen.

  • Kysia Hekster / NOS
    Er is veel pers aanwezig bij de rondleiding
  • Kysia Hekster / NOS
    In de souvenirwinkel zijn potloden en theelepeltjes met kroontjes te koop
  • Kysia Hekster / NOS
    Souvenirs in de souvenirwinkel

Stormloop

De gratis kaarten voor de openstelling worden in series beschikbaar gesteld. Half augustus was er een ware stormloop op de eerste 5720 kaarten. Ze waren binnen zes minuten allemaal vergeven. Maandagochtend komt de tweede reeks kaarten online beschikbaar.

Omdat het aantal kaarten beperkt is, kunnen waarschijnlijk niet alle belangstellenden een kijkje nemen in de Oranjezaal. Naar schatting worden ten minste 10.000 mensen die de Oranjezaal zouden willen bezichtigen teleurgesteld. Op de eerste dag dat het mogelijk was om kaartjes te bestellen waren er namelijk al 37.000 bezoekers op de website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl