Michail Gorbatsjov in 2014 bij de 25-jarige herdenking van de val van de Berlijnse Muur.
NOS Sport

Gorbatsjov vraagt IOC om clementie voor Rusland

Michail Gorbatsjov heeft in een open brief aan IOC-voorzitter Thomas Bach een lans gebroken voor de Russische sport. Het Internationaal Olympisch Comité besluit zondag of het alle Russische sporters weert van de Spelen in Rio de Janeiro. Het mondiale antidopingbureau WADA heeft aangedrongen op het weren van Russische atleten vanwege de diepgewortelde dopingcultuur in het land.

De oud-president van de Sovjet-Unie, inmiddels 85 jaar oud, schrijft in een open brief aan IOC-voorzitter Thomas Bach bezorgd te zijn dat onschuldigen onder de schuldigen moeten lijden. "Een collectieve straf is voor mij onacceptabel", aldus Gorbatsjov. "Ik ben ervan overtuigd dat het ingaat tegen de olympische cultuur, die is gebaseerd op universele waarden en menselijkheid."

Charmeoffensief

Gorbatsjov is nog altijd populair in het Westen vanwege zijn inspanningen om de Koude Oorlog te beëindigen. Hij was een van de architecten achter de val van de Berlijnse Muur in 1989. Dat uitgerekend Gorbatsjov zijn handtekening heeft gezet onder het pleidooi kan daarom gezien worden als een Russisch charmeoffensief.

In Rusland wordt 'Gorbi' echter gezien als de man die de wereldmacht die de Sovjet-Unie was naar de ondergang leidde. Vladimir Poetin, ten tijde van het bewind van Gorbatsjov nog werkzaam bij de KGB, staat evenmin bekend als een bewonderaar van Gorbatsjov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl