Craig Reedie
NOS Sport

WADA adviseert IOC de Russen te weren uit Rio

Het wereldantidopingbureau WADA dringt er bij het Internationaal Olympisch Comité op aan de Russische sporters van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te weren. Het WADA komt met dat advies, nadat de Canadese jurist Richard McLaren eerder in een onderzoeksrapport bewijzen heeft aangeleverd voor betrokkenheid van de Russische overheid bij grootschalige dopingfraude.

Het WADA stelt dat het slechts een advies uitbrengt aan het IOC. "De aanbevelingen zijn afkomstig van het WADA met dien verstande dat wij niet de bevoegdheid, noch de taak, hebben om te beslissen over wedstrijden", zei WADA-voorzitter Craig Reedie.

643 urinemonsters verdoezeld

Volgens het WADA moeten behalve de sporters ook de Russische politici geweerd worden van internationale competities, inclusief de Spelen. Het WADA laat verder weten dat in de periode 2012-2015 in totaal 643 positieve dopingtesten zijn verdoezeld door de Russen.

Het Russisch staatsprogramma voorzag in het verwisselen van positieve dopingtesten door schone urinemonsters. Volgens het WADA zijn op die manier positieve urinemonsters van atleten uit dertig verschillende takken van sport ontvreemd. De atletiek spant daarbij de kroon met 139 gevallen, gevolgd door gewichtheffen met 117 gevallen, paralympische sporters (35) en worstelen (28).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl