Het Taksim-plein in Istanbul vanavond
NOS Nieuws

Dodental staatsgreep naar 290, Turkse pleinen stampvol

De mislukte coup in Turkije heeft aan 290 mensen het leven gekost, zeggen de Turkse autoriteiten. Het gaat om honderd coupplegers en 190 burgers. Zo'n 1400 mensen zijn gewond geraakt.

Ook vanavond zijn tienduizenden Turken de straat op gegaan, niet alleen in Ankara maar ook in andere grote steden van het land. Op het Kizilay-plein in de hoofdstad zijn grote groepen mensen bijeen die met de Turkse vlag zwaaien en ook op het Taksim-plein in het centrum van Istanbul is het erg druk.

De bevolking reageert daarmee op een oproep van de regering om waakzaam te blijven en de Turkse democratie te verdedigen. Vergelijkbare demonstraties zijn er ook in de grotendeels Koerdische stad Diyarbakir en in de kustplaatsen Izmir en Antalya.

Ook laatste weerstand gebroken

Intussen gaat ook de zuiveringsactie van president Erdogan door. Op vliegveld Sabiha Gocen zijn door ordetroepen waarschuwingsschoten afgevuurd nadat sympathisanten van de coupplegers zich verzetten tegen hun arrestatie.

Aanvankelijk waren er berichten dat er opnieuw gevechten waren uitgebroken op de luchthaven, maar volgens de autoriteiten was dat niet het geval.

Ook op een luchtmachtbasis in de stad Konya werd vandaag nog strijd geleverd. Een groep die aan de coup had meegewerkt, bleef zich daar verzetten. Het Turkse persbureau Anadolu meldt dat er zeven mensen zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de coup, onder wie een kolonel. Volgens een woordvoerder van de regering is de situatie in Konya nu onder controle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl