Turkse F-16 tijdens een luchtshow
NOS Nieuws

Coupplegers in F-16 hadden Erdogan in het vizier

Luchtmachtpiloten die meededen aan de couppoging in Turkije zijn in de gelegenheid geweest president Erdogan te doden. Toen die vrijdagavond met een regeringstoestel van zijn vakantieadres in Marmaris naar Istanbul vloog, hadden twee F-16's hem in het vizier. Waarom ze niet hebben geschoten, is een raadsel, zegt een Turkse oud-militair in een reconstructie die persbureau Reuters van de gebeurtenissen maakte.

Het vliegtuig van Erdogan werd op de vlucht naar Istanbul begeleid door twee F-16's van het leger. Plotseling doken er twee andere F-16-gevechtsvliegtuigen op met daarin piloten die zich bij de coupplegers hadden aangesloten. Ze volgden de toestellen van Erdogan en zijn beveiligers, maar die slaagden erin Istanbul te bereiken.

Een hoge regeringsfunctionaris bevestigt tegenover Reuters dat het presidentiële vliegtuig in de lucht in problemen is geweest, maar wilde er verder niets over kwijt. De functionaris zegt dat ook premier Yildirim in Istanbul tijdens de staatsgreep maar net aan gevangenschap of de dood is ontsnapt.

Gebombardeerd

Erdogan zelf zei na de mislukte staatsgreep dat hij aan de dood is ontsnapt, maar hij noemde daarbij niet het vliegtuigincident. Wel zei hij dat de coupplegers het op hem hadden voorzien in Marmaris. Andere plaatsen waar hij net was geweest, werden gebombardeerd, zei hij.

De zender CNN Türk meldde dat vrijdagavond ongeveer 25 schietende militairen vanuit helikopters werden neergelaten op het dak van een hotel in Marmaris, kennelijk om Erdogan gevangen te nemen, maar die was toen net vertrokken.

Plannen uitgelekt

Verschillende oud-militairen in Turkije zeggen dat de poging tot staatsgreep waarschijnlijk matig was voorbereid. "Vermoedelijk zijn ze eerder in actie gekomen dan de bedoeling was, omdat de plannen voor een staatsgreep waren uitgelekt. Ze merkten dat ze in de gaten werden gehouden en dat heeft ze er waarschijnlijk toe gebracht om snel tot actie over te gaan", zei een oud-militair.

Het was de bedoeling in hoog tempo het vliegveld van Istanbul, de belangrijkste brug over de Bosporus en het parlementsgebouw in Ankara in handen te krijgen en Erdogan en Yildirim te arresteren. Onder meer doordat Erdogan erin slaagde met een oproep op tv de bevolking te mobiliseren, slaagden de coupplegers niet in die opzet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl