Kerry (l) en Cavusoglu (r) in mei, bij een bijeenkomst in Brussel
NOS Nieuws

Kerry waarschuwt Turkije voor 'volstrekt foute beweringen'

De Amerikaanse minister Kerry heeft zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu gewaarschuwd voor een verslechtering van de relatie tussen de Verenigde Staten en Turkije, als dat land doorgaat met "publieke insinuaties en beweringen over een rol van de VS" bij de couppoging van vrijdag. Washington zegt in een verklaring dat zulke claims "volstrekt onjuist en schadelijk voor de bilaterale verhoudingen" zijn.

President Erdogan houdt zijn rivaal, de islamgeleerde Fethullah Gülen, verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep. Gülen woont sinds 1999 in Saylorsburg, ten westen van New York. Erdogan wil dat hij wordt uitgeleverd. Of dat ook echt gebeurt, is zeer de vraag.

Kerry: Turkije moet met bewijs komen

De Turkse minister Soylu ging gisteren nog een stap verder en beschuldigde de Verenigde Staten van directe betrokkenheid. Kerry heeft Cavusoglu duidelijk gemaakt dat de VS daar niet van gediend is. Hij heeft wel hulp aangeboden bij het Turkse onderzoek naar de coupplegers.

Vliegverkeer

Vanwege de mislukte staatsgreep heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA vluchten tussen Turkije en de VS verboden. Directe vluchten mogen worden hervat als de situatie in Turkije verandert, zegt de FAA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl